Βουργουνδία (Burgundy)
Το κόκκινο κρασί Βουργουνδίας είναι Pinot Noir - το Beaujolais δεν αντιπροσωπεύει πλήρως την περιοχή. Το λευκό κρασί Βουργουνδίας είναι Chardonnay. Τα περισσότερα κρασιά της Βουργουνδίας χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ποιότητας. Η χαμηλότερη κατηγορία είναι τα απλά τοπικά κρασιά, που παράγονται από σταφύλια που προέρχονται από οπουδήποτε στη Βουργουνδία (Bourgogne Rouge, Bourgogne Blanc, Cremant de Bourgogne). Η επόμενη κατηγορία είναι εκείνα που προέρχονται από ένα συγκεκριμένο χωριό, μετά έρχονται τα κρασιά που προέρχονται από συγκεκριμένους αμπελώνες (premier cru) και, τέλος, στην κορυφαία κατάταξη, είναι τα πιο αριστοκρατικά κρασιά από εκλεκτούς αμπελώνες (grand cru).
Μπορντό (Bordeaux)
Τα κρασιά που προέρχονται από το Μπορντό αποτελούνται σχεδόν πάντα από ένα χαρμάνι διαφορετικών αναλογιών. Το κόκκινο κρασί περιέχει Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Cabernet Franc και/ή Petit Verdot. Οι λευκές ποικιλίες περιορίζονται στις Sémillon, Sauvignon blanc και Muscadelle. Το κυρίαρχο σταφύλι στο χαρμάνι εξαρτάται από την περιοχή. Σε αντίθεση με τη Βουργουνδία, η κατάταξη στα κρασιά του Μπορντό βασίζεται στον παραγωγό και όχι στην περιοχή.
Λίγηρας (Loire)
Οι αμπελουργικές περιοχές κοντά στον ποταμό Λίγηρα χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες: Η Pays Nantais είναι γνωστή για το περίφημο Muscadet, λευκό κρασί που γίνεται από το σταφύλι Melon de Bourgogne, στην Anjou-Saumur και στην Touraine επικρατεί το λευκό σταφύλι Chenin Blanc και το κόκκινο Cabernet Franc και η Central Vineyards είναι γνωστή κυρίως για το Sauvignon Blanc.
Καμπανία (Champagne),
Σαμπάνια "Σαμπάνια" ονομάζεται μόνον ο αφρώδης οίνος που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας/Champagne βάσει συγκεκριμένης πολύπλοκης και χρονοβόρας μεθόδου οινοποίησης (méthode Champenoise ή traditional method), γι΄ αυτό και το κόστος είναι υψηλό. Οι βασικές ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της είναι τρεις: Pinot Noir, Chardonnay και Pinot Meunier (σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σε ελάχιστες ποσότητες και άλλες ποικιλίες). Στην Καμπανία παράγονται και κάποια μη αφρώδη κρασιά.
Αλσατία (Alsace)
Τα περισσότερα σταφύλια που καλλιεργούνται στην Αλσατία είναι λευκά, εκτός από το Pinot Noir που είναι κόκκινο. Επίσης υπάρχουν πολύ αξιόλογα αφρώδη, τα Cremant d’Alsace. Τα καλύτερα σταφύλια της περιοχής είναι το Riesling, το Pinot Gris, το Gewurztraminer και το Muscat.
Ροδανός (Rhône)
Η περιοχή γενικά χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη: τον Βόρειο Ροδανό και τον Νότιο Ροδανό. Στον Βόρειο Ροδανό, κυριαρχεί το Syrah. Στον ηλιόλουστο Νότιο Ροδανό όλο το θέμα είναι το χαρμάνι, με κυρίαρχο το σταφύλι Grenache. Τα κρασιά που φτιάχνονται είναι συνήθως τα "GSM" (Grenache, Syrah, Mourvèdre). Τα λευκά κρασιά είναι συχνά συνδυασμοί από Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne και Viognier.
Languedoc-Roussillon
Τα κόκκινα και τα ροζέ κρασιά από αυτές τις περιοχές αυτές προέρχονται από χαρμάνια των ποικιλιών Carignan, Cinsault, Grenache, Syrah και Mourvedre, με άλλες τοπικές και διεθνείς ποικιλίες. Τα λευκά κρασιά είναι λιγότερο συνηθισμένα εδώ και περιλαμβάνουν Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne και Muscat
Προβηγκία (Provence)
Εδώ επικρατούν τα ξηρά ροζέ κρασιά, συνήθως από μείξη Grenache, Syrah, Cinsault και Mourvèdre.
Περισσότερα...