Αν αναζητά κάποιος την ουσία της Ιαπωνικής κουζίνας, αυτό που της δίνει τη δική της χαρακτηριστική νοστιμιά, αυτή που μάθαμε να αποκαλούμε umami, τότε δεν χρειάζεται να ψάξει αλλού, παρά σε αυτή τη χαρακτηριστική πάστα miso που τελευταία αρχίζει να γίνεται διάσημη στις κουζίνες όλου του κόσμου, συμμετέχοντας όλο και σε περισσότερα πιάτα. Και αν εμείς τη μάθαμε πρόσφατα, η ιστορία αυτής της πάστας ξεκινάει, πριν από 2500 χρόνια περίπου. Τότε άρχισαν οι Κινέζοι να παρασκευάζουν τη δική τους πάστα από ζυμωμένα φασόλια σόγιας, τη λεγόμενη «jiang». Τα όσπρια, λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, υφίστανται εύκολα ζύμωση απελευθερώνοντας μεγάλη ποσότητα αμινοξέων που με την προσθήκη αλατιού προσφέρουν μια πλούσια συμπυκνωμένη γεύση. Στην Ιαπωνία η εξάπλωση του miso ευνοήθηκε από τη βουδιστική θρησκεία που προτείνει τη χορτοφαγική διατροφή και αρχικά το χρησιμοποιούσαν ως καρύκευμα αποκλειστικά βουδιστές ιερείς και ευγενείς. Σήμερα η διάδοσή του είναι τόσο μεγάλη που στην Ιαπωνία αναφέρονται πάνω από 1000 παραγωγοί miso και φυσικά ποικίλει ο τρόπος παρασκευής του από περιοχή σε περιοχή και από παραγωγό σε παραγωγό, ανάλογα με το αλάτι που προστίθεται ή την πρώτη ύλη που ζυμώνεται.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε μορφή πάστας σε διαφορετικά χρώματα: μαύρο καφετί, κίτρινο, κόκκινο. Εντάσσεται στα προβιοτικά τα οποία δημιουργούνται, φυσικά, σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Η πάστα miso είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί αμέσως μόλις τη βγάλετε από το συσκευασία της και αν και μπορεί να καταναλωθεί ωμή, συνήθως αναμειγνύεται σε σούπες, όπως το ράμεν, σε σάλτσες, σε ντρέσινγκ για σαλάτες ή σε κουρκούτι για τηγάνισμα.
Περισσότερα...