Ελλάδα: Γύρος
Το πιάτο που συστήνει την ελληνική κουζίνα και αποτελεί το διαβατήριό της, αφού με την ελληνική ονομασία γύρος ή GYROS, θα συναντήσετε χιλιάδες εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.
Ιταλία: Πίτσα
Εφευρέθηκε στη Νάπολη και αυτή η φρέσκια ζύμη με λαχανικά, τυρί και αλλαντικά, τόσο απλή στη σύλληψή της συστήνει επίσης την Ιταλική κουζίνα σε όλο τον κόσμο που οι πιτσαρίες πρέπει να είναι το πιο διαδεδομένο είδος εστιατορίου.
Γαλλία: Μοσχάρι μπουργκινιόν
Εδώ στην πιο διάσημη κουζίνα του κόσμου, αυτή που δίδαξε όλες τις άλλες είναι δύσκολο να διαλέξεις ένα μόνο πιάτο. Σίγουρα όμως δεν θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί ότι ένα μοσχαράκι μπουργκινιόν είναι αυτό που εκπροσωπεί ιδανικά τη Γαλλική Κουζίνα
Ισπανία: Παέγια
Το ίδιο με τη Γαλλία, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος και για την Ισπανία, όπου η Παέγια αυτό το χαρακτηριστικό πιάτο με ρύζι, σαφράν λαχανικά, κοτόπουλο, αλλαντικά και κρέας είναι το πρώτο πιάτο που μας έρχεται στο μυαλό
Αν περάσουμε στην Αφρική θα βρούμε γεύσεις στις οποίες κυριαρχούν τα μπαχάρια και οι ξηροί καρποί:
Μαρόκο: Αρνάκι με κουσκούς
Ένα πιάτο με αρνάκι και κουσκούς μαγειρεμένο στο ειδικό σκεύος Ταζίν και που δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δοκιμάσει κάποιος που θα επισκεφτεί το Μαρόκο.
Στη Ασία επικρατεί το ψάρι, το ρύζι, προϊόντα που μπορείς βρεις στον φυσικό πλούτο της ηπείρου και οι καυτερές σάλτσες.
Ιαπωνία: Ράμεν
Η διάσημη σούπα που παρασκευάζεται σε διάφορες εκδοχές και αποτλεί αντικείμενο συναγωνισμού χιλιάδων σεφ, είναι ίσως το πιο γνωστό πιάτο, μαζί με το σούσι φυσικά, που αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο μέσα στη χώρα, αλλά καις ε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν εστιατόρια ιαπωνικής κουζίνας.
Στη Βόρεια Αμερική η κουζίνα ακολουθεί τις παραδόσεις των λαών που μετακινήθηκαν εκεί και αποτελεί μείγμα διαφορετικών καταγωγών και αντιλήψεων.
Η.Π.Α.: Μπέργκερ
Αν κάνεις μια προσπάθεια να βρεις ένα πιάτο αυθεντικό αμερικάνικο που να χαρακτηρίζει την αμερικάνικη κουλτούρα, χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει την πατρότητά του κάποιος άλλος είναι αναμφισβήτητα το μπέργκερ.
Στην Κεντρική Αμερική συναντάμε γεύσεις επηρεασμένες είτε από τους λαούς που μετακινήθηκαν εκεί με έντονες τις ισπανικές επιρροές, ή την επίδραση από τη μια του Ατλαντικού και από την άλλη του Ειρηνικου Ωκεανού.
Μεξικό: Τάκος
Αυτή η απλή πίτα είναι ικανή να συμπεριλάβει όλη την κουλτούρα της χώρας, όλη τη φιλοσοφία της καυτερής της κουζίνας και να αποτελεί σημείο αναφοράς στα «Μεξικάνικα» εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.
Στη Νότιο Αμερική τέλος, η κουζίνα στηρίζεται κυρίως στο κρέας, αν σκεφτεί κανείς την εκτεταμένη κτηνοτροφία που αναπτύχθηκε εκεί από τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους γκαούτσος, όπως στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, είτε γεύσεις που στηρίζονται στον απίστευτο πλούτο τοπικών προϊόντων, όπως στο Περού.
Αργεντινή: Ασάδο
Εδώ το μπάρμπεκιου, στα ειδικά εστιατόρια - τσουρασκαρίες είναι επιστήμη. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην τρυφερότητα και τη νοστιμιά ενός ασάδο, μοσχαράκι που σιγοψήνεται για ώρες σε απόσταση από τη φωτιά
Περού: Σεβίτσε
Στη χώρα με τη νούμερο ένα ανερχόμενη κουζίνα διεθνώς τα τελευταία χρόνια, με τις αμέτρητες ποικιλίες σε φρούτα και λαχανικά, το Σεβίτσε, αυτό το πιάτο με ωμές λεπτοκομμένες φέτες ψαριού, «ψημένες» με εσπεριδοειδή και πιπεριές, παραμένει το σήμα κατατεθέν της.