Είναι πολύ πιθανό να έχετε ονειρευτεί να φάτε σε μια τσουρασκαρία, εκτός κι αν είστε Vegan ή δεν έχετε ακούσει να μιλάνε για αυτή. Κανένα πρόβλημα, σήμερα θα μάθουμε τα πάντα.
Η τσουρασκαρία είναι από τα πιο διαδεδομένα στυλ εστιατορίου στη Βραζιλία κυρίως, αλλά και στις γειτονικές χώρες, Αργεντινή και Ουρουγουάη. Η λέξη προέρχεται από το Πορτογαλικκό churrasco που δεν είναι τίποτα άλλο από το γνωστό μας μπάρμπεκιου.
Τα κρέατα ψήνονται αφού τρυπηθούν και περαστούν σε μεταλλικές βέργες, σε μεγάλα κομμάτια, πάνω από μια churrasqueira ή μια ειδικά κατασκευασμένη σχάρα μπάρμπεκιου. Αντίστοιχο στυλ εστιατορίου στη Βραζιλία είναι και το rodizio, με τη διαφορά ότι στο rodizio τα κρέατα σερβίρονται στους πελάτες στο τραπέζι, ενώ η τσουρασκαρία είναι στην ουσία ένας μεγάλος λαχταριστός μπουφές από τον οποίο οι πελάτες διαλέγουν αυτό που επιθυμούν με πιο χαλαρή διάθεση.
Τι μπορείτε να φάτε σε μια τσουρασκαρία; Ότι τραβάει η ψυχή σας από κρέας. Συνήθως, μια churrascaria θα σας προσφέρει μια ποικιλία από μπριζόλες, ψαρονέφρι, φιλέτο μινιόν και παϊδάκια, χοιρινό και βόειο, καθώς και κοτόπουλο, αρνί, πάπια, λουκάνικο, ζαμπόν. Τα περισσότερα κρέατα είναι μαγειρεμένα μέτρια και σερβίρονται κόβοντας μερίδες από τη σούβλα απευθείας στο πιάτο μας. Ο σούπερ σταρ των μεζέδων είναι η πικάνια ένα κορυφαίο κόντρα φιλέτο με λίπος που λιώνει στο στόμα.