1. Τάκος (Tacos): Παραδοσιακό Μεξικάνικο πιάτο το οποίο φτιάχνεται από τορτίγια διπλωμένη ή γυρισμένη σε μορφή πίτας.Τα τάκος μπορούν να φτιαχτούν με ποικίλα υλικά όσον αφορά τη γέμισή τους, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, θαλασσινά, λαχανικά, τυριά κ.ά. Γαρνίρονται με διάφορα υλικά (σάλτσα, κόλιανδρο, τομάτες, κρεμμύδια και μαρούλι) και τρώγονται συνήθως με τα χέρια και όχι με μαχαιροπίρουνα.
2. Νάτσος (Nachos): Κλασικό σνακ των Μεξικάνων, τα nachos είναι tortilla chips με λιωμένο τυρί ή με σάλτσα βασισμένη στο τυρί. Το πιάτο πρωτοεμφανίστηκε το 1943 και η αυθεντική εκδοχή του περιλαμβάνει και ψιλοκομμένες πιπερίτσες χαλαπένιος (jalapenos) - μεσαίου μεγέθους και ήπια καυτερές πιπεριές chili, οι οποίες συνήθως τρώγονται όσο είναι ακόμα πράσινες.
3. Εντσιλάδας (Enchiladas): Τορτίγιες που τυλίγονται σε ρολό αφού πρώτα γεμιστούν με διάφορα υλικά, όπως φασόλια, κρέας, πατάτες και λαχανικά. Οι enchiladas σερβίρονται συνήθως με σάλτσα chili pepper.
4. Μπουρίτο (Burrito): Το μεξικάνικο… σουβλάκι που κάνει θραύση ανά τον κόσμο. Το αυθεντικό burrito είναι μικρό και λεπτό με ένα ή δύο συστατικά στη γέμιση της τυλιγμένης τορτίγιας, τα οποία είναι συνήθως κρέας ή ψάρι, πατάτες, ρύζι φασόλια, τυρί asadero (μεξικάνικο τυρί) και chile relleno (γεμιστή πιπεριά).
5. Σάλτσα Γουακαμόλε (Guacamole): Ουσιαστικά πρόκειται για ντιπ και όχι για πιάτο. Φτιάχνεται από πολτοποιημένο αβοκάντο, κρεμμύδι, χυμό lime, πιπεριές τσίλι και διάφορα καρυκεύματα. Το guacamole χρησιμοποιείται στις σαλάτες ή σαν συνοδευτικό πιάτο ή τρώγεται με τσιπ από tortillas.
Περισσότερα...