ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ

Εκδρομές
Ξενοδοχεία

Μεξικο

Μεξικό
ΓΕΝΙΚΑ

Από τους μνημειώδεις αρχαιολογικούς χώρους των Μάγιας στα τροπικά δάση, μέχρι τις αρχοντικές αποικιακές πόλεις στα κεντρικά υψίπεδα και από τις εκπληκτικές παραλίες του Ειρηνικού μέχρι τις κατάλευκες αμμουδιές με τα τιρκουάζ νερά της Καραϊβικής, το Μεξικό είναι μια χώρα αντιθέσεων, θρύλων και βαθιά ριζωμένων παραδόσεων. Αρχαίοι πολιτισμοί - Ολμέκοι, Ζαποτέκοι, Τολτέκοι, Μάγιας, Αζτέκοι - συγχωνεύτηκαν με την Ευρωπαϊκή κουλτούρα της καθολικής Ισπανίας και δημιούργησαν ένα συναρπαστικό μωσαϊκό από ήθη και έθιμα, ένα εκρηκτικό μείγμα από εικόνες, ήχους, γεύσεις και μυρωδιές. Κάκτοι και σομπρέρος, αιώρα και σιέστα, τεκίλα και τσίλι, Εμιλιάνο Ζαπάτα και Πάντσο Βίλα, Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα, Μαριάτσι και… Besame mucho!!!

Ιδανικος προορισμος για
Με την παρέα μου
Με την παρεα μου
Το άλλο μου μισό
Το αλλο μου μισο
Solo
Solo
Οικογένεια με παιδιά
Οικογενεια με παιδια

HIGHLIGHTS

Αξιοθέατα
Γαστρονομία
Τσιτσέν Ιτζά
Τσιτσεν Ιτζα

Το Τσιτσέν Ιτζά είναι μια μεγάλη προκολομβιανή αρχαιολογική περιοχή της Νέας Αυτοκρατορίας των Μάγιας. Βρίσκεται στη χερσόνησο Γιουκατάν, ανάμεσα στη Μέριδα και το Κανκούν. Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στον 6o μ.Χ. αιώνα και έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή της κατά τον 11o, 12o και 13o αιώνα. Ήταν το πολιτικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και στρατιωτικό κέντρο του μεγάλου αυτού πολιτισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει διάφορα πέτρινα κτίρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύστημα λιθόστρωτων μονοπατιών. Ο ναός-πυραμίδα του Κουκουλκάν, γνωστός και ως Ελ Καστίγιο/το Κάστρο, είναι το επιβλητικότερο οικοδόμημα του Τσιτσέν Ιτζά και δεσπόζει στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου. Οι τέσσερις σκάλες, με τα 91 σκαλοπάτια η κάθε μια, βλέπουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Δύο φορές τον χρόνο, κατά τη διάρκεια των ισημεριών της άνοιξης και του φθινοπώρου, δημιουργείται στη βόρεια σκάλα μια εντυπωσιακή οφθαλμαπάτη. Το κτίριο που ονομάζεται Ελ Καρακόλ (Σαλιγκάρι), λόγω της στριφτής του σκάλας, ήταν αστρονομικό παρατηρητήριο. Οι διάφορες σχισμές στους τοίχους αντιστοιχούν στη θέση ορισμένων ουράνιων σωμάτων σε σημαντικές ημερομηνίες του ημερολογίου των Μάγιας. Ο ναός των Πολεμιστών βρίσκεται σε μια μικρή πυραμίδα και κοσμείται με γλυπτά του θεού της βροχής Τσακ και του φτερωτού ερπετού Κουκουλκάν. Το γήπεδο μπάλας είναι το μακρύτερο στη Μεσοαμερική. Το Τσιτσέν Ιτζά αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου.

Περισσότερα...
Μέριδα
Μεριδα

Η Μέριδα είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της πολιτείας Γιουκατάν, στη χερσόνησο του Γιουκατάν. Ιδρύθηκε το 1542 στη θέση ενός οικισμού των Μάγιας και υπήρξε σημαντική πόλη κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Όπως και οι περισσότερες αποικιακές ισπανικές πόλεις, η Μέριδα είναι κτισμένη βάσει ενός χωροταξικού σχεδίου με επίκεντρο την κεντρική πλατεία, την Πλάσα Γκράντε (γνωστή και ως Πλάσα Μαγιόρ ή Πλάσα δε λα Ιντεπεντένσια). Το Δημοτικό Μέγαρο συνδυάζει διάφορους ρυθμούς, ενώ ο πύργος του ρολογιού προστέθηκε κατά τη δεκαετία του 1920. Η Κάσα δε Μοντέχο υπήρξε το μέγαρο των πρώτων Ισπανών κυβερνητών. Σήμερα στο κτίριο αυτό στεγάζεται μία τράπεζα, διατηρεί όμως το προστώο της με τον θυρεό της οικογένειας Μοντέχο και τους ανδριάντες των δύο κονκισταδόρες να στέκουν θριαμβευτές πάνω από τα κεφάλια των Ινδιάνων. Απέναντι από το Δημαρχείο βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός, ο παλιότερος της Αμερικής. Η ανέγερσή του άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1560 και ολοκληρώθηκε το 1598. Το Κυβερνητικό Μέγαρο του 19ου αιώνα, δίπλα στον Καθεδρικό ναό, φιλοξενεί τις αρχές του Γιουκατάν. Η Μέριδα θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της χερσονήσου και το θέατρο Χοσέ Πεόν Κοντρέρας είναι ένας από τους πιο αξιόλογους θεσμούς του. Εκτός από τα πανέμορφα κτίρια της αριστοκρατίας των αποίκων, οι πλούσιες αγορές με είδη λαϊκής τέχνης, αλλά και η νυχτερινή ζωή συμπληρώνουν την εικόνα αυτής της ιδιαίτερα γοητευτικής πόλης.

Περισσότερα...
Τεοτιουακάν
Τεοτιουακαν

Το Τεοτιουακάν είναι μία από τις εντυπωσιακότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου. Βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σύγχρονης Πόλης του Μεξικού. Το όνομα Τεοτιουακάν δόθηκε από τους Αζτέκους και σημαίνει "Η πόλη των θεών" ή "Ο τόπος όπου οι άνθρωποι γίνονται θεοί". Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το Τεοτιουακάν ήταν κράτος θεοκρατικό και το ιερατείο ασκούσε υπέρτατη εξουσία. Κατά την περίοδο από το 200 π.Χ. έως το 750 μ.Χ. το Τεοτιουακάν είχε εξελιχθεί σε ένα τεράστιο αστικό και διοικητικό κέντρο, το οποίο άσκησε σημαντική επίδραση στους κατοπινούς πολιτισμούς του Μεξικού (Τολτέκων, Αζτέκων κλπ.). Η χιλιετής σχεδόν ιστορία της πόλης διακρίνεται σε τέσσερις διαδοχικές περιόδους, που είναι γνωστές ως Τεοτιουακάν Ι (το διάστημα από το 200 π.Χ. έως το έτος 0, κατά το οποίο σηματοδοτείται η γένεση της πόλης), Τεοτιουακάν ΙΙ (το διάστημα από το έτος 0 έως το 350 μ.Χ., κατά το οποίο γίνεται η μετεξέλιξη από πόλη-κράτος σε μητροπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής), Τεοτιουακάν ΙΙΙ (το διάστημα 350 μ.Χ.-650 μ.Χ. είναι η κλασική περίοδος του Τεοτιουακάν, κατά την οποία η πόλη έφθασε στον κολοφώνα της ισχύος και της δόξας της) και Τεοτιουακάν ΙV (το διάστημα 650 μ.Χ.-750 μ.Χ. που σηματοδοτεί την τελική κατάρρευση, όταν η πόλη καταστράφηκε από τους Τολτέκους). Τα μεγάλα και επιβλητικά κτίσματα του Τεοτιουακάν, που περιελάμβαναν συγκροτήματα κατοικιών, ναούς, μεγάλες πλατείες, γήπεδα, ανάκτορα και πυραμίδες, καθώς και η θαυμαστή εικονογραφία στις χρωματιστές τοιχογραφίες και στα αγγεία, υποδηλώνουν έναν υψηλού επιπέδου πολιτισμό, οι πολιτιστικές επιδράσεις του οποίου εξαπλώθηκαν και μεταφυτεύθηκαν σε όλους τους μεσοαμερικανικούς πληθυσμούς. Τα κύρια μνημεία της πόλης του Τεοτιουακάν συνδέονται μεταξύ τους με ένα κεντρικό δρόμο πλάτους 45 μέτρων και μήκους 2 χιλιομέτρων, που ονομάζεται "Λεωφόρος των Νεκρών". Ανατολικά βρίσκεται η επιβλητική "Πυραμίδα του Ήλιου", η τρίτη μεγαλύτερη πυραμίδα στον κόσμο. Στο βόρειο άκρο της πόλης, η Λεωφόρος των Νεκρών καταλήγει στην "Πυραμίδα της Σελήνης". Στο νότιο τμήμα βρίσκεται ο "Ναός του Κετζαλκόατλ", αφιερωμένος στο θεό με τη μορφή φτερωτού φιδιού.

Περισσότερα...
Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, Πόλη του Μεξικού
Εθνικο Μουσειο Ανθρωπολογιας, Πολη του Μεξικου

Το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας βρίσκεται μέσα στο πάρκο Τσαπούλτεπεκ (Chapultepec) και αυτό καθεαυτό αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Πόλης του Μεξικού. Η κατασκευή του από τον αρχιτέκτονα Πέδρο Ραμίρες Βάσκες (Pedro Ramirez Vasqez) έγινε μέσα σε 18 μήνες και εγκαινιάστηκε το 1964. Σκοπός του είναι η διατήρηση και προστασία της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Μεξικού, η οποία περιλαμβάνει πολλούς λαούς και επομένως διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Οι αλλεπάλληλοι πολιτισμοί που ευδοκίμησαν στις αχανείς εκτάσεις του Μεξικού, από τους Ολμέκους της προκλασικής περιόδου έως τους Αζτέκους της περιόδου της Ισπανικής κατάκτησης, βρήκαν στο Μουσείο αυτό έναν ιδανικό χώρο συνύπαρξης και συγκρητισμού. Τα λείψανα που άφησαν πίσω τους αυτοί οι παράδοξοι και επινοητικοί λαοί - αγάλματα, είδωλα, λατρευτικά αντικείμενα, αστρονομικά σύμβολα και σκεύη καθημερινής ζωής - ξαναβρήκαν στο Μουσείο αυτό έναν ζωτικό χώρο. Ο εθνικός πολιτισμός του Μεξικού αποτελεί κράμα δύο διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων: της Ινδιάνικης ή Μεσοαμερικανικής και της Ισπανικής. Η συνειδητοποίηση της διττής αυτής πολιτιστικής υπόστασης άρχισε ήδη από τον 18ο αιώνα, όταν ορισμένοι άνθρωποι του πνεύματος άρχισαν να ενδιαφέρονται για την αρχαιολογία, την ιστορία και την εθνολογία της χώρας τους. Από την επανάσταση του 1910 και μετά οι Μεξικάνοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τη σημασία και το βάρος της διπλής τους κληρονομιάς. Η δημιουργία του Εθνικού Μουσείου Ανθρωπολογίας του Μεξικού έδωσε μια αποφασιστική ώθηση στην εξέλιξη των ανθρωπολογικών σπουδών στη χώρα αυτή. Το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας είναι ταυτόχρονα μουσείο ιστορίας της τέχνης και της επιστήμης της ανθρωπολογίας, ένα πραγματικό μουσείο-πρότυπο. Η επίσκεψή του είναι μία αισθητική απόλαυση και μία παιδευτική εμπειρία.

Περισσότερα...
1/4
Μεξικάνικη κουζίνα
Μεξικανικη κουζινα

Η Μεξικάνικη κουζίνα είναι γνωστή για τις ποικίλες γεύσεις της, τον πολύχρωμο στολισμό των πιάτων της και την ποικιλία των συστατικών και των καρυκευμάτων, πολλά από τα οποία είναι βασικά προϊόντα της χώρας. Το μεξικάνικο φαγητό αποτελεί συνδυασμό του Παλαιού και του Νέου Κόσμου. Πολλά συστατικά καταναλώνονταν κατά την προκολομβιανή εποχή (καλαμπόκι, φασόλια, τομάτες, τσίλι, γαλοπούλα, ψάρια, αβοκάντο, γκουάβα, παπάγια, βανίλια, σοκολάτα), ενώ άλλα εισήχθησαν από τους Ισπανούς και τους Γάλλους (γαλακτοκομικά προϊόντα, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, σιτάρι, κρεμμύδια, σκόρδο, λάδι, κρασί).

Περισσότερα...
Σοκολάτα
Σοκολατα

Στην προκολομβιανή Κεντρική Αμερική η σοκολάτα ήταν ένα σημαντικό και πολυτελές αγαθό: οι Μάγιας και οι Αζτέκοι καλλιεργούσαν κακαόδεντρα και χρησιμοποιούσαν τους καρπούς τους - αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη - για να φτιάξουν ένα πικρό ρόφημα, που λεγόταν xocóatl (σοκόατλ), το οποίο συχνά αρωματιζόταν με βανίλια, τσίλι κ.ά. Το ρόφημα αυτό το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και φάρμακο για όλες τις ασθένειες. Επίσης, οι καρποί του κακαόδεντρου αποτελούσαν μέσο εμπορικών συναλλαγών - είχαν δηλαδή ρόλο χρήματος, π.χ. μία γαλοπούλα ισούται με εκατό καρπούς, ένα αβοκάντο αξίζει τρεις καρπούς. Ο πρώτος Ευρωπαίος που είχε την "τιμή" να δοκιμάσει το ρόφημα αυτό ήταν ο Κορτέζ, όταν το 1519 ο στόλος αποβιβάστηκε στη χερσόνησο Γιουκατάν. Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία το 1528, o Κορτέζ έφερε μαζί του κόκκους κακάο και έφτιαξε το ρόφημα, που πολύ γρήγορα κατέκτησε την ισπανική αυλή και την αριστοκρατία. Στα επόμενα χρόνια το ρόφημα αυτό έγινε μόδα και απλώθηκε σιγά-σιγά σε όλη την Ευρώπη. Η σοκολάτα ως γλύκισμα σε στερεά μορφή εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1674. Πολύ αργότερα, το 1875, ο Ελβετός Daniel Peter προσθέτει γάλα και δημιουργεί τη σοκολάτα γάλακτος.

Περισσότερα...
Τεκίλα
Τεκιλα

Η τεκίλα πήρε το όνομά της από την ομώνυμη μικρή πόλη στο Δυτικό Μεξικό. Σύμφωνα με τον θρύλο, ένας κεραυνός χτύπησε κάποτε μια αγαύη και το φυτό άρχισε να εκκρίνει ένα γευστικό και καυτερό υγρό, που, όταν οι άνθρωποι της περιοχής το ήπιαν, τους δημιούργησε ευχάριστα συναισθήματα. Έτσι, το θεώρησαν δώρο σταλμένο από τους θεούς. Η αγαύη δεν είναι κάκτος, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών. Η λέξη αγαύη σημαίνει θαυμαστός και αθάνατος. Ποτό με "ονομασία προέλευσης", η τεκίλα πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να παράγεται μόνο μέσα στα σύνορα του Μεξικού και να περιέχει τουλάχιστον 51% συμπυκνωμένα ζάχαρα γαλάζιας αγαύης, που καλλιεργείται από τους χιμαντόρες (jimadores, παραγωγοί αγαύης), στην πολιτεία Χαλίσκο (Jalisco) και σε περιορισμένες περιοχές των πολιτειών Γουαναχουάτο (Guanajuato), Μιτσοακάν (Michoacam), Ναγιαρίτ (Nayarit) και Ταμαουλίπας (Tamaulipas). Υπάρχουν περισσότεροι από 300 διαφορετικοί τύποι αγαύης και χρειάζονται 8 με 12 χρόνια για να μεγαλώσει η πίνια (pina), δηλαδή ο τεράστιος καρπός της, ο οποίος φτάνει τα 50 κιλά και μοιάζει πολύ με τον καρπό του ανανά. Η καλλιέργεια της μπλε αγαύης χρειάζεται καλό έδαφος και συνεχή παρακολούθηση για τον εντοπισμό τυχόν ασθενειών. Την εποχή της συγκομιδής οι χιμαντόρες συλλέγουν τους καρπούς. Οι αγαύες κόβονται από τη ρίζα και καθαρίζονται από τα φύλλα μέχρι να αποκαλυφθεί η pina, η καρδιά του φυτού, η οποία κόβεται σε τέταρτα και αφαιρείται το σκληρό μέρος που την ενώνει με τη ρίζα για να μην επηρεάσουν το τελικό προϊόν τα πικρά στοιχεία που περιέχει. Τα καθαρά κομμάτια βράζουν επί 24 ώρες, στη συνέχεια ψύχονται για δύο ημέρες και στην επόμενη φάση ζυμώνονται με μαγιά. Στη διαδικασία της απόσταξης που ακολουθεί, χρησιμοποιούνται αποστακτήρες διαφόρων μεγεθών για να παραχθούν διαφορετικοί τύποι τεκίλας. Στο στάδιο αυτό η τεκίλα ή εμφιαλώνεται αμέσως ή έπειτα από ορισμένο χρόνο παραμονής σε βαρέλια, ανάλογα με τον τύπο τεκίλας που παράγεται.

Περισσότερα...
Μεξικάνικες Γεύσεις
Μεξικανικες Γευσεις

1. Τάκος (Tacos): Παραδοσιακό Μεξικάνικο πιάτο το οποίο φτιάχνεται από τορτίγια διπλωμένη ή γυρισμένη σε μορφή πίτας.Τα τάκος μπορούν να φτιαχτούν με ποικίλα υλικά όσον αφορά τη γέμισή τους, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, θαλασσινά, λαχανικά, τυριά κ.ά. Γαρνίρονται με διάφορα υλικά (σάλτσα, κόλιανδρο, τομάτες, κρεμμύδια και μαρούλι) και τρώγονται συνήθως με τα χέρια και όχι με μαχαιροπίρουνα.

2. Νάτσος (Nachos): Κλασικό σνακ των Μεξικάνων, τα nachos είναι tortilla chips με λιωμένο τυρί ή με σάλτσα βασισμένη στο τυρί. Το πιάτο πρωτοεμφανίστηκε το 1943 και η αυθεντική εκδοχή του περιλαμβάνει και ψιλοκομμένες πιπερίτσες χαλαπένιος (jalapenos) - μεσαίου μεγέθους και ήπια καυτερές πιπεριές chili, οι οποίες συνήθως τρώγονται όσο είναι ακόμα πράσινες.

3. Εντσιλάδας (Enchiladas): Τορτίγιες που τυλίγονται σε ρολό αφού πρώτα γεμιστούν με διάφορα υλικά, όπως φασόλια, κρέας, πατάτες και λαχανικά. Οι enchiladas σερβίρονται συνήθως με σάλτσα chili pepper.

4. Μπουρίτο (Burrito): Το μεξικάνικο… σουβλάκι που κάνει θραύση ανά τον κόσμο. Το αυθεντικό burrito είναι μικρό και λεπτό με ένα ή δύο συστατικά στη γέμιση της τυλιγμένης τορτίγιας, τα οποία είναι συνήθως κρέας ή ψάρι, πατάτες, ρύζι φασόλια, τυρί asadero (μεξικάνικο τυρί) και chile relleno (γεμιστή πιπεριά).

5. Σάλτσα Γουακαμόλε (Guacamole): Ουσιαστικά πρόκειται για ντιπ και όχι για πιάτο. Φτιάχνεται από πολτοποιημένο αβοκάντο, κρεμμύδι, χυμό lime, πιπεριές τσίλι και διάφορα καρυκεύματα. Το guacamole χρησιμοποιείται στις σαλάτες ή σαν συνοδευτικό πιάτο ή τρώγεται με τσιπ από tortillas.

Περισσότερα...
1/4
Αποικιακό Μεξικό (Ιανουαριος - Μάρτιος)
Μάθε περισσότερα
11 ΗΜΕΡΕΣ - 8 ΝΥΧΤΕΣ
Αποικιακο Μεξικο (Ιανουαριος - Μαρτιος)
απο 1.850
Μεξικό - Riviera Mayas! (Ιανουάριος - Μάρτιος)
Μάθε περισσότερα
13 ΗΜΕΡΕΣ - 10 ΝΥΧΤΕΣ
Μεξικο - Riviera Mayas! (Ιανουαριος - Μαρτιος)
απο 2.790
Αποικιακό Μεξικό με Γκουανταλαχάρα (Ιανουάριος - Μάρτιος)
Μάθε περισσότερα
11 ΗΜΕΡΕΣ - 8 ΝΥΧΤΕΣ
Αποικιακο Μεξικο με Γκουανταλαχαρα (Ιανουαριος - Μαρτιος)
απο 1.890

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Φωτογραφία του προορισμού
Μεξικο (Τουλουμ)

ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΜΑΣ

Τουλούμ - Ο εξωτικός παράδεισος των Μάγιας
Τουλουμ - Ο εξωτικος παραδεισος των Μαγιας
Το Τουλούμ βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα, στη χερσόνησο Γιουκατάν και είναι μια από τις τελευταίες αποικίες των Μάγιας.
5 May 2021
Ο κόσμος… στο πιάτο σας
Ο κοσμος… στο πιατο σας
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ένα πιάτο μπορεί να έχει τη θέση μιας σημαίας;
28 Mar 2024