Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων, Zagreb, Κροατία
Είναι μια ώρα δύσκολη του χωρισμού η ώρα
Το Ζάγκρεμπ στις Δαλματικές ακτές είναι ένας ιδανικός τόπος για ένα ρομαντικό ταξίδι για ένα ερωτευμένο ζευγάρι… Για να έχουν κάτι να θυμούνται όταν θα έχουν χωρίσει.
Εδώ υπάρχει ένα από τα πιο πρωτότυπα μουσεία στον κόσμο με εκθέματα αντικείμενα που έχουν κρατήσει ζευγάρια μετά τον χωρισμό τους. Ξεκίνησε μεταξύ σοβαρού και αστείου από ένα χωρισμένο ζευγάρι στο Ζάγκρεμπ για να μεγαλώσει -αφού οι χωρισμοί δεν τελειώνουν ποτέ- με εκθέματα που συνεισέφεραν διάφοροι και διάφορες «πρώην». Κάτω από κάθε αντικείμενο υπάρχει και μια περιγραφή. Το Μουσείο κατάφερε μάλιστα να πάρει βραβείο πρωτοτυπίας το 2011. Από τα πιο χαρακτηριστικά εκθέματα είναι ένα τσεκούρι με το οποίο μια Γερμανίδα διέλυσε τα έπιπλα του συντρόφου της, όταν χώρισαν
Μουσείο του Σεξ Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Για αυτούς που… δεν θέλουν να το ξεχνούν
Λένε ότι το σεξ είναι σαν το ποδήλατο… δεν το ξεχνάς ποτέ. Αυτό θέλει να μας πει και Μουσείο Σεξ της Νέας Υόρκης που αποτελεί πλέον μια ακόμα επιλογή για επίσκεψη, εκτός από τη γέφυρα του Μπρούκλιν, το Μανχάταν, το Central Park, τη Hudson Yards και άλλα αξιοθέατα. Ανάλογα μουσεία υπήρχαν και στο παρελθόν, με το πιο φημισμένο στο Παρίσι που έκλεισε, αφού τον ρόλο αυτό ανέλαβε πλέον το διαδίκτυο.
Το Μουσείο άνοιξε το 2022 και το θεματικό του περιεχόμενο αφορά στη ιστορική και εξελικτική πορεία του σεξ και ότι κινείται γύρω από αυτό, αλλά και στη σημασία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας από πολιτιστικής πλευράς.
Το Μουσείο έχει προλάβει ήδη να συγκεντρώσει 15.000 έργα τέχνης, φωτογραφίες, κοστούμια, ακόμα και αναμνηστικά, που αναφέρονται στη σεξουαλικότητα στο πέρασμα των χρόνων, με τη συλλογή που ξεχωρίζει να είναι αυτή με την εύγλωττη ονομασία το «Κάστρο των στηθών».
Μουσείο Φαλλού, Reykjavik, Ισλανδία
Οι… αναμνήσεις ενός συνταξιούχου καθηγητή
Δεν είναι μόνο η Νέα Υόρκη που μονοπωλεί ένα μουσείο σχετικά με τη σεξουαλικότητα.
Στο Ρέικγιαβικ της Ισλανδίας μπορεί κάποιος αφήνοντας λίγο τους πάγους, τις θερμές λίμνες και του πίδακες, να επισκεφτεί κάτι εξίσου… θεαματικό, το Icelandic Phallological Museum, ένα Μουσείο Φαλλού δηλαδή. Αν και αυτό θα έπρεπε να είναι μια ελληνική πρωτιά, αφού ο φαλλός είναι ένα σύμβολο της παράδοσής μας, από τις αρχαίες κωμωδίες, μέχρι τις σύγχρονες αποκριάτικες σχετικές γιορτές του φαλλού, ο πρώτος που το σκέφτηκε πριν 25 χρόνια ήταν ο συνταξιούχος καθηγητής Σέγκιουρουρ Χγιαρταρσον, ο οποίος ξεκίνησε να συλλέγει δείγματα πεών για πλάκα. Αυτή τη στιγμή το Μουσείο περιλαμβάνει πάνω από 250 σχετικά εκθέματα από διαφορετικά είδη ζώων και σίγουρα αυτό που τραβάει τα βλέμματα είναι το πέος μιας γαλάζιας φάλαινας με μήκος 1,7 μέτρα, το οποίο χρησιμοποιούνταν για κουπί.
Μουσείο Τουαλέτας Νέο Δελχί, Ινδία
Από το… αποχετευτικό σύστημα του Βυζαντίου, στην Ινδία
Όταν ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός στο θρυλικό πλέον σήριαλ «Κωνσταντίνου και Ελένης». έκανε τη διατριβή του στο αποχετευτικό σύστημα του Βυζαντίου συγκέντρωνε ειρωνικά σχόλια. Στο Νέο Δελχί όμως, στην Ινδία κάτι παρόμοιο το έκαναν μουσείο.
Το Μουσείο Τουαλέτας του Νέου Δελχί είναι ένα ακόμα αξιοθέατο που διεκδικεί τη θέση δίπλα στο Ταζ Μαχάλ και τα άλλα μνημεία της πόλης. Εδώ ζωντανεύει όλη η ιστορία της Τουαλέτας, φτάνοντας ακόμα και σε αυτές που δημιουργήθηκαν το 2.500 π.χ.
Τα εκθέματα χωρίζονται στις αρχαϊκές μορφές τουαλέτας, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν ολόκληρα δωμάτια με συστήματα αποχέτευσης και πέτρινους διαδρόμους, σ' αυτές του Μεσαίωνα, τις βασιλικές τουαλέτες, που διακρίνονται για τα σχέδια και την καλαισθησία τους, και σε εκείνες της σύγχρονης εποχής.
Στο Μουσείο διοργανώνονται ακόμα και λογοτεχνικές εκδηλώσεις με ποιήματα που υμνούν το συγκεκριμένο είδος υγιεινής. Ένα ανάλογο μουσείο με καπάκια τουαλέτας υπάρχει και στο Σαν Αντόνιο στο Τέξας
Μουσείο Μαλλιών, Καππαδοκία, Τουρκία
Να έχεις να θυμάσαι…
Στην Καππαδοκία ταξιδεύεις για να γνωρίσεις το πιο παράξενο ίσως τοπίο στον κόσμο με τους περίεργους ηφαιστειογενείς σχηματισμούς. Τις «νεραϊδοκαμινάδες» και τις υπόγειες πολιτείες. Εκτός από το παράξενο τοπίο όμως θα συναντήσεις και το πιο παράξενο μουσείο. Το Μουσείο με μια τεράστια συλλογή από τούφες μαλλιών. Η ιστορία ξεκίνησε 30 χρόνια πριν από έναν αγγειοπλάστη που ζήτησε από μια φίλη του, που ετοιμαζόταν για ταξίδι μια τούφα από τα μαλλιά της για να τη θυμάται. Αυτή η τούφα και η ιστορία της κρεμασμένη στο εργαστήριο του Αγγειοπλάστη συγκίνησε κι άλλες γυναίκες που άρχισαν να κάνουν το ίδιο, αφήνοντας μια τούφα και τα στοιχεία τους. Σήμερα στο μουσείο που στεγάζεται σε ένα υπόγειο, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 15.000 τούφες μαλλιών με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των κατόχων τους. Ακόμα και αυτοί που έχουν χάσει πλέον τα μαλλιά τους… μπορούν να τα βρουν εδώ
Μουσείο Noodles Οσάκα, Ιαπωνία
Ένα πιάτο που… θα μείνει στην ιστορία
Μπορεί να λατρεύετε τα noodles ή και να σας αφήνουν αδιάφορους, δεν μπορείτε όμως να παραγνωρίσετε ότι έχουν κυριαρχήσει σαν γαστρονομική παράδοση της Ασίας. Και όσοι σέβονται τις παραδόσεις φροντίζουν να τις διατηρήσουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να τις εκθέσουν σε ένα μουσείο, όπως το Μουσείο Noodles στην Οσάκα.
Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στον στον Momofuku Ando, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας των noodles, αφού είναι ο πρώτος στον κόσμο που παρασκεύασε τα στιγμιαία noodles Ramen Chicken που έμελλαν να γίνουν η πιο διάσημη εκδοχή του fast food στον κόσμο.
Το Μουσείο προβάλλει την ιστορική εξέλιξη του φαγητού, καθώς και όλα όσα αφορούν την Παρασκευή του αλλά και την ιστορία του εφευρέτη του και τις προσπάθειές του να επιβάλλει το νέο είδος στα σουπερμάρκετ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μουσείο της Γάτας Άμστερνταμ, Ολλανδία
«Συγκάτοικοι» είμαστε όλοι στην τρέλα
Οι γάτες σήμερα κυριαρχούν σε χιλιάδες video στα social media εξαργυρώνοντας τη συμπάθεια και την αγάπη εκατομμυρίων ζωόφιλων με το χαριτωμένο και αθώο φέρσιμό τους. Η τρέλα για αυτούς τους λατρεμένους συγκάτοικους εκατομμυρίων οικογενειών στον κόσμο αυξάνεται ραγδαία. Η γάτα για τον αρχαίο κόσμο ήταν ένα ιερό ζώο με τους αρχαίους Αιγύπτιους να την αντιμετωπίζουν σχεδόν ως θεότητα.
Στο Μουσείο της Γάτας στο Άμστερνταμ, ο επισκέπτης της πανέμορφης αυτής και μοντέρνας πόλης, μπορεί να μάθει τα πάντα για την ιστορική διαδρομή και για τα είδη γάτας, για τις δοξασίες που την περιβάλλουν ακόμα και για τη συμμετοχή και την αξιοποίησή της στην τέχνη και τη λογοτεχνία.
Το μουσείο διαθέτει, εκτός από περιφερόμενες γάτες φυσικά, έργα τέχνης, όπως πίνακες ζωγραφικής, αφίσες, αγάλματα, γλυπτά, εικόνες με γάτες, ακόμα και του Πικάσο, ενώ μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος και αποσπάσματα από το διάσημο μιούζικαλ «Cats».
Μουσείο Αλατιέρας και Πιπεριέρας, στο Tennessee, Η.Π.Α.
Το αλάτι… και το πιπέρι της γης
Το Τενεσί στις Ηνωμένες πολιτείες είναι διάσημο για την κάντρι μουσική και την κουζίνα του νότου με κορυφαίο πιάτο το περίφημο καυτερό τηγανητό κοτόπουλο. Αν και σε αυτό το πεντανόστιμο πιάτο θα ταίριαζε ένα μουσείο, εκείνο που δημιουργήθηκε και σας παρουσιάζουμε είναι το μουσείο αλατιέρας και πιπεριέρας. Μια οικογένεια αρχές ανακάλυψε ότι δεν είχε μύλο πιπεριού για να κάνει πιο καυτερό το περιώνυμο κοτόπουλο και άρχισε να μαζεύει με πείσμα πιπεριέρες και αλατιέρες, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξεμείνουν πάλι. Μέχρι το 2001 είχαν μαζέψει αρκετούς μύλους ώστε ν’ ανοίξουν το συγκεκριμένο και πολύ πρωτότυπο μουσείο τους στο Tennessee. Σήμερα, αυτό το διαφορετικό μουσείο έχει πάνω από 20000 ζευγάρια αλατοπιπεριέρας, με κάποια απ’ αυτά να χρονολογούνται από το 1500 μ.χ.