Μπορντό. Η πόλη του κρασιού.
Τα γαλλικά κρασιά έχουν συνδεθεί με πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας. Από τις πρώτες που έρχονται στο μυαλό μας είναι το Μπορντό και ευρύτερη περιοχή ή καλύτερα οι επιμέρους διάσημες περιοχές σε πολύ μεγάλη έκταση γύρω από την πόλη που όλες μαζί αποτελούν έναν αλλά εντυπωσιακό προορισμό οινικού τουρισμού.
Γραμμικοί περιποιημένοι αμπελώνες που δεσπόζουν στο τοπίο, αμέτρητα οινοποιεία, πολλά από τα οποία σε μεσαιωνικούς πύργους με τη λέξη Chateau να κυριαρχεί, δίνουν τον τόνο στη Βασίλισσα του κρασιού, όπως αποκαλούν το Μπορντό.
Διάσημα χωριά και περιοχές, όπως το Margaux και Medoc αποτελούν ονομασίες προέλευσης για κρασιά διεθνούς φήμης. Το χωριό όμως που ξεχωρίζει και συγκεντρώνει την προτίμηση χιλιάδων επισκεπτών είναι το μαγευτικό μεσαιωνικό Saint-Émilion (44 χλμ. από την πόλη του Bordeaux), που πήρε το όνομά του από έναν καλόγερο που έζησε στην περιοχή τον 8ο αιώνα. O ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός οικισμός συγκαταλέγεται στη λίστα μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τα κρασιά του Saint-Émilion, ειδικά το αρωματικό Cabernet Franc, είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως.
Εδώ ο επισκέπτης θα γνωρίσει φυσικά και την κορυφαία κλασική γαλλική κουζίνα, με ιδιαίτερη προτίμηση στο foie gras, συνδυαστικά με το κρασί, αφού οι Γάλλοι έχουν αναγάγει το food pairing σε επιστήμη της απόλαυσης.
Τοσκάνη στην Ιταλία. Το απόλυτο πρότυπο οινικού τουρισμού.
Η Τοσκάνη παραμένει το απόλυτο πρότυπο οινικού τουρισμού για όλο τον κόσμο.
Αναφερόμαστε σε μια τεράστια έκταση στην Κεντρική Ιταλία, γύρω και νότια από τη Σιένα, η οποία αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς της περιοχής, αλλά και βόρεια, μέχρι τη Φλωρεντία. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγλυφο του εδάφους της Τοσκάνης περιλαμβάνει αμέτρητους λόφους με καταπράσινους κυματιστούς αμπελώνες που έχουν αποτυπωθεί σε αμέτρητο αριθμό φωτογραφιών.
Χαρακτηριστικό είναι τα μεσαιωνικά ορεινά χωριά και τα αμέτρητα οινοποιεία που ακολουθούν μια συγκεκριμένη αγροτική αρχιτεκτονική. 12 από αυτά τα χωριά έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της UNESCO.
Ένα καλό σημείο εκκίνησης για την εξερεύνηση των λόφων της Τοσκάνης είναι το Μοντεπουλτσιάνο κτισμένο σε υψόμετρο 605 μέτρων και περιβάλλεται από τείχη. το συγκεκριμένο χωριό είναι παγκοσμίως γνωστό για την παραγωγή ενός από τα καλύτερα κρασιά της Ιταλίας, το περίφημο κόκκινο κρασί Nobile di Montepulciano.
Ο αριθμός των οινοποιείων που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται στα 22.000 μπορεί να τρομάζει, αλλά δεν απέχει από την πραγματικότητα, χαρακτηρίζει τη διασπορά των παραγωγών και οινοποποιών. Σε κάθε γωνιά μπορείς να βρεις ένα μικρό ή μεγάλο οινοποιείο ή μια μικρή ταβέρνα να δοκιμάσεις ένα τοπικό κρασί να συνοδεύει πιάτα από την εξαιρετική κουζίνα της Τοσκάνης ας σημειώσουμε ότι περίπου 35 εστιατόρια της περιοχής διαθέτουν αστέρι Μισελέν.
Πολλά από τα οινοποιεία παράγουν κρασί από τον 11ο αιώνα, αποδεικνύοντας τη βαθιά παράδοση της περιοχής, η οποία δικαιολογεί αυτό το σύγχρονο θαύμα που συντελείται εδώ, αφού είναι φανερό ότι δεν δημιουργήθηκε από τη μία μέρα στην άλλη.
Αλσατία. Οι δρόμοι του κρασιού.
Η Αλσατία στα σύνορα της Γαλλίας με τη Γερμανία είναι μια ιδιαίτερη περιοχή με τα δικά της χαρακτηριστικά με κυριότερο τους εκτεταμένους αμπελώνες της. Αυτό οδήγησε να καθιερωθεί από το 1953 ο Αλσατικός δρόμος του κρασιού ένα τουριστικό δίκτυο που εκτείνεται σε 170 χιλιόμετρα σε μια πεδιάδα στους πρόποδες και τις πλαγιές των Βοσγίων ορέων. Η διαδρομή περιλαμβάνει 72 απίστευτα γραφικά χωριά με μεσαιωνική αύρα, εκατοντάδες οινοποιεία, κάβες και μουσεία που προδιαθέτουν τους επισκέπτες για συνεχείς στάσεις και γευστικές δοκιμές.
Ανάμεσα στα χωριά αυτά ξεχωρίζουν το Ομπερναί, το γοητευτικό Κολμάρ, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με πλούσια μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, το "χωριό των αμπελουργών", το Ρικβίρ, φωλιασμένο πίσω από τα μεσαιωνικά του τείχη που μοιάζουν ανέπαφα στο πέρασμα των αιώνων, καθώς και το γραφικό χωριό Εγκισέμ, γνωστό για τα πέτρινα σοκάκια του σε ομόκεντρους κύκλους και για το υπέροχο κρασί του. Το Ρικβίρ, όπως και το Εγκισέμ, θεωρούνται από τα ωραιότερα χωριά της Γαλλίας και περιλαμβάνονται στον κατάλογο "Les Plus Beaux Villages de France".
Όταν μιλάμε για κρασιά της Αλσατίας, θα πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε σχεδόν εξ ολοκλήρου για λευκά κρασιά, κάτι που σε ελάχιστες οινοπαραγωγές ζώνες μπορούμε να συναντήσουμε. Η αμπελουργία στην Αλσατία δίνει τα διαπιστευτήριά της από τις αρχές του 20 αιώνα. Η κουλτούρα που περιβάλλει τα κρασιά της Αλσατία αφορά στον γαστρονομικό πολιτισμό και της Γαλλίας και της Γερμανίας και έχει να κάνει με την αλσατική κουζίνα που συνδυάζει τη γερμανική στιβαρότητα με μια δόση γαλλικής φινέτσας στην οποία κυριαρχούν το μαριναρισμένο λάχανο choucroute, το φουαγκρά από πάπια και χήνα και άπειρα λουκάνικα, όπως και η τάρτα φλαμπέ με κρέμα γάλακτος και κομμάτια καπνιστού χοιρινού.
Βαλένθια στην Ισπανία. Το κρασί της Καταλονίας.
Το κλίμα της Καταλονίας και ιδιαίτερα της περιοχής γύρω από τη Βαλένθια είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους αμπελώνες, (μεγάλη ηλιοφάνεια, ακόμα και το χειμώνα, και μεσαίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι), ενώ οι βροχές πέφτουν την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η μεγάλη γεωγραφική ποικιλία της περιοχής οδήγησε στην παραγωγή 11 διαφορετικών ονομασιών προέλευσης σε κρασί.
Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού είναι παρούσα σε αυτήν την περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπως μαρτυρείται από πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.
Η ονομασία προέλευσης Valencia αφορά σε κρασιά που βρίσκονται στην επαρχία της Βαλένθια εντός της Κοινότητας της Βαλένθια και χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές ζώνες και τέσσερις υποζώνες, καθεμία από τις οποίες παράγει ένα διαφορετικό είδος κρασιού.
Η υποζώνη Valentino, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά και είναι η μεγαλύτερη.
Η υποζώνη Alto Turia βρίσκεται στα δυτικά του Valentino και χαρακτηρίζεται από τα αμμώδη εδάφη της.
Η υποζώνη Moscatel βρίσκεται στο δυτικό όριο της πόλης της Βαλένθια.
Η υποζώνη Clariano βρίσκεται στα νότια, πιο μακριά από τις άλλες τρεις υποζώνες και κοντά στις πόλεις Xàtiva και Gandia.
Η Merseguera είναι η πιο χαρακτηριστική λευκή ποικιλία στην περιοχή, αν και πολλές διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού έχουν εγκριθεί στο Valencia DOP, όπως:Κόκκινο: Bobal, Bonicaire, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Forcallat Tinta, Garnacha, Graciano, Malbec, Mandó, Marselán, Mencía, Merlot, Monastrell, Mazuelo, Petit Verdot, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo, Garnacha Tintorera.
Λευκό: Chardonnay, Gewürztraminer, Macabeo, Malvasía, Merseguera, Moscatel de Alejandría, Moscatel de Grano Menudo, Planta Fina de Pedralba, Planta Nova, Pedro Ximénez, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillón Verídíd, Torjotog.
Βενετία. Στη σκιά του Valpolicella και του Prosecco και του Amarone.
Ένα ταξίδι στη Βενετία είναι καταγεγραμμένο στο μυαλό μας με ρομαντικές βόλτες και γόνδολες. Τι πιο ωραίο όμως να καταλήξει μια ρομαντική βόλτα σε ένα ρομαντικό γεύμα με σε ένα ρομαντικό εστιατόριο με ένα ποτήρι κρασί της περιοχής;
Η περιοχή του Βένετο είναι μια οινοπαραγωγική ζώνη, μικρότερη μεν από τις άλλες γνωστές της Ιταλίας, όπως η Τοσκάνη, το Πιεμόντε, η Σικελία, αλλά εδώ παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού από όλες.
Χωρισμένη σε τρεις περιοχές η ζώνη Βένετο, το Βορειοδυτικό, Βορειοανατολικό και κεντρικό Βένετο περιλαμβάνει κοντινές περιοχές στη Βενετία, όπως η Βιτσέντζα και η Πάντοβα, ενώ εκτείνεται μέχρι τα περίχωρα της Βερόνα που συναντάμε το κορυφαίο κρασί, τη φρουτώδη κόκκινη Valpolicella.
Εκτός από το Valpolicella, άλλα διάσημα κρασιά που παράγει η περιοχή είναι το έντονο Amarone, τα δροσιστικά λευκά Soave και Prosecco. το αναζωογονητικό, ανεπιτήδευτο Bardolino, το γλυκό recioto, αλλά και Διεθνείς ποικιλίες όπως το Merlot, το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc, το Pinot Noir, αλλά και το εμβληματικό λευκό Pinot Grigio έχουν ενταχθεί στη ζώνη με μεγάλη επιτυχία.
Σήμερα δεν συναντάει κανείς μόνο τις γνωστές ονομασίες προέλευσης, όπως Veneto, Verona, Vicenza, Valpolicella, Valpantena και Valdobbiadene, αλλά ακόμα και η ιστορική πόλη της Βενετίας στο κανάλι της Βενετίας έχει τη δικό της Ονομασία Προέλευσης (Venezia).