Panettone. Το διάσημο ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλυκό.
Που θα το βρούμε:
Αν ταξιδέψετε Χριστούγεννα στην Ιταλία, αναζητήστε το πλέον κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ιταλίας, ίσως και από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά στον κόσμο. Ασφαλώς και μιλάμε για το Panettone. Εντάξει θα το βρείτε και σε ένα ελληνικό σούπερ μάρκετ, αλλά είναι διαφορετικά στο Μιλάνο, όπου εντοπίζονται και οι ρίζες του ή τη Ρώμη, αφού καλό είναι να απολαμβάνεις και να βυθίζεσαι σε μια παράδοση εκεί που γεννιέται. Άσε που οι επιλογές γεύσης του στην πατρίδα του είναι αμέτρητες. Γιατί το panettone για τους Ιταλούς είναι τέχνη καθώς δεν υπογράφεται μόνο από ζαχαροπλαστεία, αλλά ακόμα και από δημοφιλείς ιταλικούς οίκους μόδας.
Τι είναι:
Είναι εορταστικό, επίσημο έως και αριστοκρατικό θα λέγαμε γλυκό. Είναι ένα είδος μεταξύ αφράτου τσουρεκιού και κέικ με γλυκιά αρωματική ζύμη που απαιτεί χρόνο και πολύπλοκη διαδικασία για να παρασκευαστεί, αφού απαιτούνται και αρκετές μέρες να ξεκουραστεί η ζύμη του για να εξασφαλισθεί το αφράτη υφή του, Η συνταγή του αυθεντικού panettone περιέχει αποξηραμένα φρούτα, όπως ζαχαρωμένο πορτοκάλι ή κίτρο και σταφίδες.
Ιστορία:
Τόπος καταγωγής του panettone είναι το Μιλάνο, όπου φαίνεται να πρωτοφτιάχτηκε κατά τον 15ο αιώνα, ως ένα είδος πολυτελούς ψωμιού για τις εορταστικές μέρες του Δεκέμβρη. Ο Giorgio Valagussa, μάλιστα, καταγράφει ότι, όταν το έκοβαν, φύλαγαν ένα κομμάτι μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο εξασφάλιζε τύχη.
Βûche de Noël. Ο «κορμός της Γαλλικής Ζαχαροπλαστικής»
Που θα το βρούμε:
Μην αποφασίσετε να πάτε Χριστούγεννα στη Γαλλία, αν έχετε αποφασίσει να κάνετε δίαιτα ή μετράτε θερμίδες για ότι καταναλώνετε. Αφεθείτε για λίγο στη μαγεία της ζαχαροπλαστικής που εδώ η παράδοσή της και τα δείγματά της ξεπερνούν κάθε φαντασία. Και φυσικά αν πρέπει να μιλήσουμε για το απόλυτο και πιο διαδεδομένο Χριστουγεννιάτικο γλυκό, θα μιλήσουμε για τον… κορμό της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, ακριβώς για το bûche de Noël,
Τι είναι:
Το bûche de Noël, είναι ένας κορμός σοκολάτας που μοιάζει με κομμένο κούτσουρο. Παρασκευάζεται από παντεσπάνι που τυλίγεται σε ρολό, πλούσια μαρέγκα, άφθονο βούτυρο και επικάλυψη από σοκολάτα. Όμως αυτό που το κάνει είναι ο εντυπωσιακός χριστουγεννιάτικος στολισμός του που επιτυγχάνεται με τη χρήση σκόνης κακάο και ζάχαρης άχνης, αλλά και με τη φαντασία και το ταλέντο ζαχαροπλαστών με υψηλή εκπαίδευση.
Ιστορία:
Το bûche de Noël έχει βαθιές ρίζες στη γαλλική ζαχαροπλαστική, καθώς χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές του 17ου αιώνα. Συμβολίζει την οικογενειακή θαλπωρή, καθώς το σχήμα του και ο στολισμός του παραπέμπουν στο κούτσουρο ή σε φλοιό δένδρου που καιγόταν στο τζάκι για να ζεστάνει όλη την οικογένεια
Stollen. Το γερμανικό «γλυκό ψωμί της Δρέσδης»
Που θα το βρούμε:
Όταν μιλάμε για Χριστούγεννα στη Γερμανία, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε το παραδοσιακό ζεστό κρασί (glühwein), σήμα κατατεθέν πολλών χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Και αν θέλουμε να το συνοδεύσουμε με κάτι που του ταιριάζει απόλυτα, όσο κι αν ακούγεται παράδοξος ο συνδυασμός, είναι το «γλυκό ψωμί της Δρέσδης» το Stollen, η πιο διάσημη συνεισφορά της Γερμανικής ζαχαροπλαστικής στη γιορτή των Χριστουγέννων
Τι είναι:
Είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ και στο δικό μας Χριστόψωμο. Παρασκευάζεται από αφράτη ζύμη με μαγιά, συχνά και με γέμιση αμυγδαλόπαστας ή ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, το οποίο στολίζεται με ζάχαρη άχνη που πασπαλίζεται στην επιφάνειά του.
Ιστορία:
Μπορεί να βρίσκεται σε όλα τα ζαχαροπλαστεία, αλλά για να θεωρηθεί αυθεντικό και γνήσιο, επιτρέπεται να παρασκευάζεται μόνο στη Δρέσδη, περιοχή που πρωτοεμφανίστηκε και να φέρει την ειδική χρυσαφί σφραγίδα γνησιότητας από τη Stollen Association. Οι πλεξούδες ζύμης με την οποία είναι πλεγμένο για άλλους συμβολίζουν τις φασκιές του θείου βρέφους, για άλλους τις καμπούρες από τις Καμήλες που μετέφεραν τους τρεις μάγους.
Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα της Βρετανικής παράδοσης
Που θα το βρούμε:
Αν και Αγγλία δεν έχει να επιδείξει μια γαστρονομική παράδοση, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχει το απόλυτα βρετανική πρόταση για γλυκό ή ακόμα και πρωινό, αν δεχτούμε ότι η βρετανική γαστρονομία είναι κυρίως ταυτισμένη με το Breakfast. Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι η πουτίγκα είναι το σήμα κατατεθέν της βρετανικής ζαχαροπλαστικής. Τα Χριστούγεννα μάλιστα αναδεικνύεται σε κύριο μέλημα στα ζαχαροπλαστεία και τα σπίτια, με γλυκές, πλούσιες και πολυάριθμες παραλλαγές και έχει καθιερωθεί ως το επίσημο Χριστουγεννιάτικο γλυκό.
Τι είναι:
Περιέχει ή πρέπει να περιέχει αν θέλει να λέγεται Χριστουγεννιάτικη 13 υλικά ανάμεσα στα οποία, αποξηραμένα φρούτα, η ψίχα ψωμιού, οι κρόκοι αυγού, μαρμελάδα, τα μπαχαρικά και τα δαμάσκηνα και αλκοόλ που εκτός από τη γεύση που δίνει στο γλυκό, το βοηθά να διατηρείται αρκετό καιρό. Ψήνεται σε μπεν μαρί και κάθε ζαχαροπλαστείο ή νοικοκυριό αναπτύσσει τις δικές του τεχνικές παρασκευής.
Ιστορία:
Και όμως αυτό το περίφημο γλυκό που αποτελεί παράδοση αιώνων στη Βρετανία, απαγορεύτηκε το 1665 από τους πουριτανούς, ως… ανήθικο, ίσως λόγω της ευθυμίας που προκαλούσε η γέμιση με αλκοόλ.. Ευτυχώς αυτή η απαγόρευση ίσχυσε μόνο για 100 χρόνια και σήμερα μπορεί να δώσει ένα ιδιαίτερα γλυκό και αυθεντικό τόνο στο ταξίδι σας στο Λονδίνο
Τα αυστριακά γεμιστά μπισκότα Linzer
Που θα τα βρούμε:
Όταν μιλάμε για Χριστούγεννα στην Ευρώπη, δεν μπορούμε φυσικά να παραλείψουμε την αναφορά μας στην Αυστρία, η πρωτεύουσα της οποίας η Βιέννη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «πρωτεύουσα της Ευρώπης» Και σε ένα τέτοιο χριστουγεννιάτικο σκηνικό, στα βιενέζικα καφέ ή τα ζαχαροπλαστεία της πόλης θα συναντήσεις φυσικά και το πιο χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Αυστρία;. Οι μυημένοι το ξέρουν και οι νέοι επισκέπτες θα το μάθουν από τα πρώτα. Μιλάμε φυσικά για τα μπισκότα linzer.
Τι είναι:
Πρόκειται για πολύ εύγευστα μπισκότα που θα τα βρείτε σε πολλές εκδοχές και παραλλαγές και που έχουν ξεπεράσει από καιρό τα σύνορα της Αυστρίας. Είναι μικρά στο σχήμα και εύκολα στην παρασκευή που έχει ως κύρια βάση το βούτυρο που τα κάνει ιδιαίτερα αρωματικά και το αμύγδαλο, ενώ μετά το ψήσιμο γεμίζονται με μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα
Ιστορία:
Η ιστορία τους είναι πολύ παλιά. Τα συναντάμε στη Βιέννη του 17ου αιώνα, πιστεύεται όμως ότι η πρώτη τους Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λιντς (Linz) από την οποία πήραν και το όνομά τους, όταν οι υπάλληλοι ενός ζαχαροπλαστείου αξιοποίησαν τη ζύμη που περίσσεψε από την Παρασκευή ενός άλλου γλυκού.