Η Αλσατία στα σύνορα της Γαλλίας με τη Γερμανία είναι μια ιδιαίτερη περιοχή με τα δικά της χαρακτηριστικά με κυριότερο τους εκτεταμένους αμπελώνες της. Αυτό οδήγησε να καθιερωθεί από το 1953 ο Αλσατικός δρόμος του κρασιού ένα τουριστικό δίκτυο που εκτείνεται σε 170 χιλιόμετρα σε μια πεδιάδα στους πρόποδες και τις πλαγιές των Βοσγίων ορέων. Η διαδρομή περιλαμβάνει 72 απίστευτα γραφικά χωριά με μεσαιωνική αύρα, εκατοντάδες οινοποιεία, κάβες και μουσεία που προδιαθέτουν τους επισκέπτες για συνεχείς στάσεις και γευστικές δοκιμές.
Ανάμεσα στα χωριά αυτά ξεχωρίζουν το Ομπερναί, η γενέτειρα της Αγίας Οντίλ, προστάτιδας της Αλσατίας, το γοητευτικό Κολμάρ, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με πλούσια μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, το "χωριό των αμπελουργών", το Ρικβίρ, φωλιασμένο πίσω από τα μεσαιωνικά του τείχη που μοιάζουν ανέπαφα στο πέρασμα των αιώνων, καθώς και το γραφικό χωριό Εγκισέμ, γνωστό για τα πέτρινα σοκάκια του σε ομόκεντρους κύκλους και για το υπέροχο κρασί του. Το Ρικβίρ, όπως και το Εγκισέμ, θεωρούνται από τα ωραιότερα χωριά της Γαλλίας και περιλαμβάνονται στον κατάλογο "Les Plus Beaux Villages de France".
Η αμπελουργία στην Αλσατία δίνει τα διαπιστευτήριά της από τις αρχές του 20 αιώνα ενώ στη δεκαετία του 70 καθιερώνεται η αξιολόγηση-κατάταξη των αμπελώνων και η διάκρισή τους σε Grand Cru.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για να ενταχθεί ένα κρασί στην κατηγορία Alsace Grand Cru είναι:
-Να προέρχεται από αμπελώνα που έχει χαρακτηριστεί Grand Cru
-Nα παράγεται αποκλειστικά από μια από τις τέσσερις «ευγενείς ποικιλίες» της περιοχής: Pinot Gris Gewürztraminer, Riesling και Muscat, δηλαδή να έχει μονοποικιλιακή σύσταση