Η Κυπριακή κουζίνα έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Ελληνική, χάρη όμως στη μοναδική θέση του νησιού στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, έχει επιρροές από αμέτρητες εξωτικές γεύσεις. Κυρίαρχο υλικό από τους αρχαιότατους χρόνους είναι το ελαιόλαδο, καθώς το κλίμα της Κύπρου ευνοεί την καλλιέργεια της ελιάς. Εξέχουσα θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο κατέχει το ψωμί. Βασικά υλικά της κυπριακής κουζίνας είναι τα φρέσκα εποχιακά λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, μαϊντανός κλπ.), τα όσπρια (φασόλια, κουκιά, ρεβίθια κ.ά.), τα κρεατικά (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, κοτόπουλα, κουνέλια κλπ.), τα εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά, ενώ από τα τυριά κυρίως το χαλούμι (το μοναδικό είδος τυριού το οποίο μπορεί να ψηθεί στη σχάρα χωρίς να λιώσει) και η αναρή (ένα είδος μυζήθρας). Ένα από τα μεγάλα μυστικά της κυπριακής κουζίνας είναι αναμφισβήτητα τα διάφορα μπαχαρικά, αρωματικά και καρυκεύματα (δυόσμος, κανέλα, δάφνη, κύμινο, κόλιαντρο κ.ά.). Τα κρασιά της Κύπρου είναι ιδιαίτερα γευστικά, ενώ ως προς τα γλυκά ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Κάποια ξεχωριστά πιάτα της Κυπριακής κουζίνας είναι: η Σεφταλιά (χοιρινά μπιφτέκια στα κάρβουνα), τα Κουπέπια (ντολμάδες με κιμά και ρύζι), η Αφέλια (χοιρινό, μαριναρισμένο σε κρασί και κόλιανδρο), το Οφτό κλέφτικο (κομμάτια από αρνί, αρωματισμένα με φύλλα δάφνης και μαγειρεμένα σε παραδοσιακό φούρνο σφραγισμένο με πηλό), το Ταλαττούρι (μία παραλλαγή του τζατζικιού) κ.ά.
Περισσότερα...