PALIO DI SIENA. ΟΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ
Την Τοσκάνη και ιδιαίτερα την οεριοχή της Σιένας εχετε πολλούς λόγους να θέλετε να την επισκεφτείτε. Τα υπέρχοχα αναγεννησιακά και μεσαιωνικά χωριά, οι αμπελώνες και η οινογευσία, η γαστρονομία με τρούφες είναι κάποια από αυτά. Όμως υψηλή θεση στα τουριστικά ενδιαφέροντα κατέχει και το Φεστιβάλ Palio di Siena. Πρόκειται για μια ιπποδρομία που διεξάγεται δύο φορές κάθε χρόνο, στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου, στη Σιένα της Ιταλίας προς τιμήν της Παναγίας του Provenzano και της κοίμησης της Θεοτόκου αντίστοιχα. 10 ξυπόλητοι αναβάτες που εκπροσωπούν 10 από τις 17 περιοχές της πόλης, διαγωνίζονται πάνω σε άλογα, χωρίς σέλα σε έναν αγώνα 90 δευτερολέπτων για την πρωτιά. (Την επόμενη χρονιά συμμετέχουν εκπρόσωποι των άλλων 7 και 3 με κλήρωση). Ο αγώνας γίνεται στην Piazza del Campo, και νικητής είναι τ άλογο που τερματίζει πρώτο, ακόμα και χωρίς τον αναβάτη που συχνά, λόγω των κλειστών στροφών, είναι δύσκολο να κρατηθεί πάνω στο άλογο. Ο αγώνας και οι εκδηλώσεις που προηγούνται προσελκύουν επισκέπτες και θεατές από όλο τον κόσμο.
Το έθιμο έχει την καταγωγή του στον 14ο αιώνα, στα χρόνια του Μεσαίωνα, όταν γίνονταν ταυρομαχίες, τις οποίες οργάνωναν οι συνοικίες της πόλης. Όταν ο Μέγας Δούκας της Τοσκάνης Φερδινάνδος των Μεδίκων τις απαγόρευσε το 1590, άρχισαν να διοργανώνονται βουβαλοδρομίες, στη συνέχεια γαϊδουροδρομίες και από το 1633 ιπποδρομίες, το Πάλιο (Palio), που στα ιταλικά σημαίνει το αγώνισμα με ιστορικό χαρακτήρα.
LA TOMATINA. ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Πολλοί από τους παλαιότερους θα έχετε ίσως ζήσει και οι νεότεροι ακούσει για τον πετροπόλεμο μεταξύ συνοικιών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Στην Μπουνιόλ της Ισπανίας, μια πόλη 9.000 κατοίκων, λίγο έξω από τη Βαλένθια, έχουν βρει έναν πιο ανώδυνο τρόπο να λύνουν τις διαφορές τους, τον τοματοπόλεμο που με το όνομα La tomatina τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε ένα έθιμο με φεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχει αποκτήσει διεθνή προβολή. Πραγματοποιείται την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου ( φέτος, 27 Αυγούστου 2025) και αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του προστάτη της πόλης (πολιούχου) Αγίου Λουδοβίκου (Μπερτράν) και της Παναγίας. Κατά τη διάρκεια της «Λα Τοματίνα» ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τις 40.000 με τους επισκέπτες να συνωστίζονται και να πετούν τομάτες ο ένας στον άλλο. Μπορείτε να φανταστείτε τον ευατό σας να συμμετέχει; Μοναδικές στιγμές να ξεφύγετε από τα καθιερωμένα. Κι αν δεν έχετε τομάτες θα σας τις προμηθεύσουν οι διοργανωτές.
Το έθιμο ξεκίνησε το 1945, όταν κατά τη διάρκεια μιας καρναβαλικής εκδήλωσης με την ονομασία «Gigantes y Cabezudos» («Γίγαντες και Μεγαλοκέφαλοι»), μια παρέα νεαρών συνεπλάκη χρησιμοποιώντας ως όπλα τα λαχανικά ενός παρακείμενου μανάβικου. Η τοπική αστυνομία επενέβη και διέλυσε τον λαχανοπόλεμο, για να επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια ως τοματοπόλεμος και να εξελιχθεί από το 1975 σε μία από τις πιο δημοφιλείς και ασυνήθιστες γιορτές παγκοσμίως.
THE ROYAL EDINBURGH MILITARY TATOO. ΤΟ ΘΕΑΜΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ
Αν κάποιος ακούσει τον ορο Military Τatoo είναι λογικό να σκεφτεί ένα τατουάζ με μελάνι στο μπράτσο ενός στρατιώτη. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Ο όρος προέρχεται από την ολλανδική φράση των αρχών του 17ου αιώνα doe den tap toe (ολλανδικά σημαίνει "κλείνω την κάνουλα"), ένα σήμα που ηχεί από τυμπανιστές ή σαλπιγκτή για να δώσει εντολή στους ξενοδόχους κοντά σε στρατιωτικές φρουρές να σταματήσουν να σερβίρουν μπύρα και στους στρατιώτες, ώστε να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. Ο όρος χρονολογείται από το 1600 περίπου κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου στις Κάτω Χώρες (Βέλγιο και Ολλανδία). Η φράση που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ήταν Taptoo. O ήχος της σάλπιγγας ή των τυμπανιστών ακουγόταν από τις 9:30 και μέχρι τις 10 που επιτρεπόταν η κυκλοφορία. Αυτό από μόνο του ήταν ένα μουσικό σόου που σιγά, σιγά από τα τέλη του 19ου αιώνα, καθιερώθηκε σαν ένα είδος παράστασης και ψυχαγωγίας στις πόλεις που διέθεταν στρατιωτική φρουρά.
Σήμερα το πιο φημισμένο Military tatoo, το The Royal Edinburgh Military Tattoo γίνεται στο Εδιμβούργο φόντο το ιστορικό κάστρο της πόλης και είναι μια θεαματική στρατιωτική επίδειξη με ασκήσεις ακριβείας που εκτελούν στρατιωτικά συγκροτήματα και παράλληλα μια μουσική πανδαισία με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Τη γιορτή παρακολουθούν ζωντανά 220.000 θεατές και επιπλέον 100 εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο!. Οι ήχοι των συγκροτημάτων ακούγονται σε όλη την πόλη, ακολουθούμενοι από τις επευφημίες του κοινού και τις φαντασμαγορικές προβολές που φωτίζουν το Κάστρο.
OCTOBERFEST ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ. ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΠΙΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Το OCTOBERFEST στο Μόναχο είναι το πιο διάσημο και εντυπωσιακό φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο. Ξεκινά κάθε χρόνο, ένα Σάββατο του Σεπτεμβρίου και τελειώνει την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Φέτος, το 2025 θα ξεκινήσει το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και θα τελειώσει την Κυριακή 5 Οκτωβρίου.
Εδώ κάθε χρόνο μέσα σε ένα ξέφρενο ξεφάντωμα πάνω από 6 - 7 εκατομμύρια επισκέπτες καταναλώνουν 7 εκατομμύρια λίτρα μπίρας και τρώνε μισό εκατομμύριο μερίδες κοτόπουλο.
Κάθε χρόνο οι επισκέπτες αυξάνονται και το φεστιβάλ γίνεται όλο και πιο πλούσιο για αυτό αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε αυτή την εμπειρία είναι καλό να αρχίσετε να το προγραμματίζετε έγκαιρα, είτε ζητήσετε τη βοήθεια ενός ταξιδιωτικού γραφείου, είτε αποφασίσετε να ταξιδέψετε μόνοι σας. Και ο καλύτερος προγραμματισμός είναι να γνωρίζετε από νωρίς τις εκδηλώσεις και τα είδη των σκηνών που στήνονται για να ξέρετε τι σας ενδιαφέρει και τι σας ταιριάζει περισσότερο. Γιατί για να τα δείτε όλα, πίνοντας μάλιστα απανωτά μπίρες, ξεχάστε το. Ξεχωρίζει η παρέλαση 7 χιλιομέτρων κατά την τελετή έναρξης, όταν η παραγωγοί μεταφέρουν τα βαρέλια τους στον χώρο του Φεστιβάλ, το άνοιγμα του πρώτου βαρελιού και η μεγάλη κεντρική συναυλία με τη συμμετοχχή διάσημων καλλιτεχνών
DONAUINSELFEST ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ. ΠΟΠ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ
Η Βιέννη, δεν είναι μόνο η πόλη της κλασικής μουσικής και των διάσημμων βαλς του Γιάοχαν Στράους. Και αν έχουμε έτσι στο μυαλό μας τον Γαλάζο Δούναβη, καιρός να τον δούμε με μια άλλη πιο μοντέρνα ματιά. Συγκεκριμένα στο μικρό τεχνητό νησί Donauinsel μέσα στον Δούναβη, κάθε Ιούνιο πραγματοποιείται το Donauinselfest, ένα τριήμερο διάσημο μουσικό φεστιβάλ που αποτελεί μια γιορτή της ποπ μουσικής εκφράζοντας όλα της τα είδη, με περίπου 1.000 καλλιτέχνες – ροκ συγκροτήματα, DJ και ράπερ – που εμφανίζονται στις 14 σκηνές του φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υπαίθρια φεστιβάλ στην Ευρώπη. Το φεστιβάλ εμπλουτίζεται με πάρα πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και φυσικά προβλέπεται άφθονο φαγητό και ποτό για να καλύψει τις ανάγκες 3 εκατομμυρίων περίπου επισκεπτών μέσα σε ένα τριήμερο. Και το πιο σημαντικό: Η είσοδος είναι εντελώς δωρεάν.
FESTA DI SAN GIOVANNI BATISTA. Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ
Άλλη μια φεστιβαλική, θρησκευτική αυτή τη φορά, γιορτή συναντάμε στην Τοσκάνη και συγκεκριμένα στη Φλωρεντία, στις 24 Ιουνίου. Είναι η Festa di San Giovanni Battista η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Η γιορτή έχει παράδοση μεγαλύτερη των διακοσίων χρόνων με κεντρική εκδήλωση μια πολύχρωμη παρέλαση, το Corteo degli Omaggi, που διοργανώνεται από το 1796. Αν και θρησκευτική, όπως είπαμε η γιορτή, συνοδεύεται από ένα πλήθος εκδηλώσεων, όπως συναυλίες και τα περίφημα Fochi di San Giovanni, τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα που φωτίζουν όλη την πόλη. Την παράσταση όμως κλέβει ένας παράξενος ποδοσφαιρικός αγώνας, ο τελικός του Calcio Storico Fiorentino. Το παιχνίδι μοιάζει με το αμερικανικό ποδόσφαιρο, αλλά είναι πιο βίαιο και δεν έχει καμιά σχέση με τo fair play, επιτρέποντας ακόμα και να ρίχνεις μπουνιές στον αντίπαλο. Βέβαια, προκειμένου να μην εκτρέπονται οι καταστάσεις, έχουν επιβληθεί και κάποιοι περιορισμοί, όπως: οι παίκτες πρέπει να ζουν στη Φλωρεντία για τουλάχιστον δέκα χρόνια και να μην έχουν ποινικό μητρώο.
ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ. Η «ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Στην Ελλάδα πενήντα μέρες μετά το Πάσχα γιορτάζεται η Πεντηκοστή. Στην Κύπρο γιορτάζεται ο Κατακλυσμός ή η γιορτή του Κατακλυσμού, που όπως δηλώνει και το όνομά της, τιμά τον Βιβλικό κατακλυσμό και τον Νώε. Σήμερα με τν κατακλυσμό, γιορτάζεται ο... κατακλυσμός πλούτου του κυπριακού πολιτισμού από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι μια γιορτή συνδεδεμένη με το νερό και έτσι περιλαμβάνει ρίψη σταυρών στη θάλασσα και διαγωνισμούς για την ανεύρεσή τους, διαγωνισμούς κολύμβησης και άλλα θαλάσσια αθλήματα... μέχρι και μπογελώματα για αυτό και τις πιο πολλές εκδηλώσεις θα τις βρείτε σε οαραθαλάσσιες πόλεις, όπως η Λάρνακα και η Λεμεσός. Κατά τη διάρκεια των εορτών στήνονται παντού πάγκοι που μπορείς να βρεις εξαιρετικά χειροτεχνήματα και φυσικά τις διάσημες κυπριακές γαστρονομικές σπεσιαλιτέ. Αν είστε τυχεροί μπορεί και να πέσετε και πάνω σε μια Τσιατιστά που πρόκειται για αυτοςσχέδιους διαγωνισμούς ποίησης ανάμεσα σε λαίκούς ποιητάρηδες της Κύπρου, έν;ας θεσμός που προστατέυεται από την UNESCO
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΜΑΛΤΑΣ. Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΟ
Η Μάλτα με τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και το μεσογειακό της φως, και τα ρομαντικά της τοπία, θα μπορούσε από μόνη της να αποτελεί μια διαρκή καλλιτεχνική έκθεση. Έτσι είναι απόλυτα συμβατό να πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι εδώ το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών της Μάλτας που συγκεντρώνει καλλιτέχνες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Οι εκδηλώσεις που διαρκούν μια εβδομάδα και οι περισσότερες από τις οποίες πραγματοποιούνται στη Βαλέτα, καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα από τον καλλιτενικό πλούτο με μουσική, όπερα, κινηματογράφο, χορό και πολλές εικαστικές εκδηλώσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε ασυνήθιστους χώρους, ιστορικά κτίρια, παλιά ιστιοφόρα κ.λπ. με στόχο να συνδεθούν με το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του νησιού. Ένας ακόμα σκοπός του φεστιβάλ είναι η αλληλοδιάδραση και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών. Βασική αρχή είναι να μην υπάρχουν αποκλεισμοί στη συμμετοχή, ενώ έχει αναπτυχθεί ειδική μέριμνα για άτομα με αναπηρία, καθώς και ένα πλούσιο πρόγραμμα για παιδιά και νέους.
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ. VIVE LA FRANCE
Η Άλωση της Βαστίλης και η κατάληψη της βασιλικής φυλακής στις 14 Ιουλίου του 1789 αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία της Γαλλίας, αφού θεωρείται η έναρξη της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης αλλά και παγκόσμιο σύμβολο που αναφέρεται κάθε φορά που «πέφτει» ένα κάστρο κοινωνικού συντηρητισμού. Σήμερα η μέρα αυτή αποτελεί τη Fête nationale française, την εθνική γιορτή της Γαλλίας. Αν βρεθείτε αυτή τη μέρα στο Παρίσι θα νιώσετε την περηφάνεια των Γάλλων για τη γιορτή που τους υπενθυμίζει τις δημοκρατικές τους παραδόσεις, μέσα από μαγαλειώσεις εκδηλώσεις, όπως η μεγάλη παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της χώρας επιθεωρεί τα στρατεύματα του στρατού. Θα γίνετε ένα με τους Γάλλους παρακολουθώντας μουσικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα τη μεγάλη συναυλία το βράδθ κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, αλλά και χορούς γαστρονομικά φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν υψώνοντας ένα ποτήρι σαμπάνια στον ουρανό του Παρισιού και των άλλων πόλεων της Γαλλίας, που φωτίζεται από χιλιάδες πυροτεχνήματα.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΟΥΦΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ. ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Η ομελέτα είναι ένα αγαπημένο καθημερινό πιάτο για το πρωινό μας, που όλοι έχουμε δοκιμάσει. Ομελέτα με τρούφα όμως είναι σπάνιο να δοκιμάσουμε αν αναλογιστούμε τη σπανιότητα και την τιμή αυτού του πολύτιμου και δυσέυρετου μανιταριού.
Αν βρεθείτε όμως στην Κροατία 8 και 9 Σεπτεμβρίου, στο Buzet, στη Βόρεια Ίστρια, θα δείτε να παρασκευάζεται μια τεράστια ομελέτα με πάνω από 2.000 αυγά και 10 κιλά τρούφας και θα νιώσετε τη χαρά των κατοίκων που κυκλοφορούν όλοι με παραδοσιακές φορεσιές από το πλούσιο παρελθόν της χώρας. Είναι η γιορτή που σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής της λευκής τούρτας.
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν επίκεντρο την τρούφα, τον τρόπο εντοπισμού της, τη χρήση της στη μαγειρική, αλλά και τη δυνατότητα καλλιέργειάς της και συγκεντρώνουν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό από λάτρεις του είδους.
Να σημειωθεί ότι οι λευκές τρούφες είναι από τις πιο ακριβές παγκοσμίως και μπορούν να αποτελέσουν μια πηγή εισοδήματος για τις περιοχές της Κροατίας στις οποίες εντοπίζεται.