Καμπ Νου, Βαρκελώνη. Εκεί που πάτησε ο Μέσι.
Δεν γίνεται να βρεθείς στη Βαρκελώνη και να μη θες να επισκεφτείς το Καμπ Νου. Ακόμα και αν δεν είσαι ποδοσφαιρόφιλος, κάτι θα έχεις ακούσει για τον Μέσι. Αυτός είναι ο Ναός που λατρεύτηκε μαζί με άλλους… θεούς της μπάλας, όπως ο Ριβάλντο, ο Ροναλντίνιο, ο Ινιέστα, ο Τσάβι, ο Πεπ Γκουαρντιόλα και άλλοι. Ιστορική έδρα της ομάδας της Μπαρτσελόνα, το γήπεδο κατασκευάστηκε το 1957 και η χωρητικότητά του φτάνει τους 99.354 θεατές. Εδώ έχουν γίνει ιστορικά παιχνίδια που σίγουρα όλοι έχουμε παρακολουθήσει από την τηλεόραση, όπως ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982.
Σαντιάγο Μπερναμπέου, Μαδρίτη. Το στάδιο των ευρωπαϊκών τροπαίων.
Μπορεί η Βαρκελώνη να έχει το Καμπ Νου, αλλά και η Μαδρίτη περηφανεύεται για το Σαντιάγο Μπερναμπέου, έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, της ομάδας με τα περισσότερα ευρωπαϊκά τρόπαια και αιώνιου αντίπαλου της Μπαρτσελόνα. Το γήπεδο φέρει το όνομα ενός παλαιού ποδοσφαιριστή της Ρεάλ που διετέλεσε και πρόεδρός της για 35 χρόνια και ήταν αυτός που συνέβαλε στην κατασκευή του. Εγκαινιάστηκε το 1947 και έχει φιλοξενήσει πολλούς σημαντικούς αγώνες, του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η χωρητικότητά του είναι 81.000 θεατές και μπορεί κανείς να το συμπεριλάβει ανάμεσα στα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης.
Γουέμπλει, Λονδίνο. Το στάδιο των τελικών.
Είναι ίσως από τα πιο γνωστά γήπεδα στους Έλληνες, αφού το όνομά του συνδέθηκε με τη μοναδική συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε τελικό κυπέλου πρωταθλητριών το 1972, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άγιαξ. Βρίσκεται στο Λονδίνο, στην περιοχή του Wembley, από όπου πήρε και το όνομά του και αποτελεί την έδρα της Εθνικής Ομάδας Αγγλίας. Κατασκευάστηκε το 1923, αλλά κατεδαφίστηκε το 2003 για να δώσει τη θέση του σε ένα νέο στάδιο που λειτουργεί πλέον από το 2007 και η χωρητικότητά του ξεπερνάει τις 90.000. Έχει φιλοξενήσει τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966 και το 1996, ενώ εκεί διεξάγονται παραδοσιακά και οι τελικοί του Λιγκ Καπ της Αγγλίας. Κι όταν δεν παίζεται ποδόσφαιρο στο χορτάρι του, αξιοποιείται για τη διοργάνωση συναυλιών με καλλιτέχνες παγκόσμιας φήμης.
Old Trafford, Μάντσεστερ. Το «θέατρο των ονείρων».
Στην Αγγλία το ποδόσφαιρο αποτελεί παράδοση και ότι συνδέεται μαζί του, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι μέρος της εθνικής παράδοσης και κουλτούρας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Old Trafford, ένα από τα πιο παραδοσιακά γήπεδα της χώρας που φιλοξενεί μια από τις πιο επιτυχημένες και θρυλικές ομάδες του νησιού και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, της Manchester United που σε αυτό το γήπεδο έχει σηκώσει 20 φορές το πρωτάθλημα Αγγλίας. Αποκαλείται το θέατρο των ονείρων και εγκαινιάστηκε το 1910… πιο old δεν γίνεται και οφείλει το όνομά του στο προάστιο του Μάντσεστερ, Trafford στο οποίο βρίσκεται. Είναι χωρητικότητας 75.000 θεατών.
Anfield, Λίβερπουλ. You ’ll never walk alone.
Μπορεί η Manchester United να είναι μια θρυλική και ιστορική ομάδα, αλλά τι θα ήταν χωρίς τη δόξα του δικού της αιώνιου αντίπαλου που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Λίβερπουλ, που βρίσκεται στην κοντινή ομώνυμη πόλη και έχει έδρα της το περίφημο Anfield. Κατασκευάστηκε το 1884, είναι χωρητικότητας 54.000 θεατών και αρχικά, μέχρι το 1982 πριν γίνει η έδρα της Λίβερπουλ, ήταν έδρα της άλλης ομάδας της πόλης, της Έβερτον η οποία μετακόμισε στο γειτονικό Goodison Park. Χαρακτηριστικό της περιοχής που έδωσε και το όνομά της στο γήπεδο, είναι οι πολλές pub που μπορείς να επισκεφτείς πριν ή μετά τον αγώνα, αλλά και η χαρακτηριστική επιγραφή στην είσοδο του γηπέδου: You ’ll never walk alone που εκφράζει την υποστήριξη των φιλάθλων στην ομάδα, οι οποίοι θεωρούνται και οι πιο φανατικοί στο νησί.
Parc des Princes, Παρίσι. Διάσημο, όσο και ο Πύργος του Άιφελ.
Ασφαλώς και ο Πύργος του Άιφελ είναι από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Παρισιού, ανάμεσα σε πολλά άλλα εξίσου γνωστά και σημαντικά, δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που ονειρεύονται να επισκεφτούν ή να περάσουν έστω απ’ έξω από το Parc des Princes ένα από τα πιο διάσημα ποδοσφαιρικά στάδια στον κόσμο. Βρίσκεται στο Δυτικό Παρίσι και είναι η έδρα της Paris Saint-Germain μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, αλλά πολύ συχνά και έδρα της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας. Είναι χωρητικότητας 47.000 θεατών και σχετικά σύγχρονο στάδιο αφού κατασκευάστηκε το 1972, ενώ από τότε έχει ανακαινιστεί πολλές φορές με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα από τα πιο μοντέρνα και πολυτελή στάδια.
Τζιουζέπε Μεάτσα, Μιλάνο. Το κοινό σπίτι δύο αιώνιων αντιπάλων.
Το Μιλάνο θεωρείται η πόλη της κομψότητας και της μόδας. Εκεί βρίσκεται και ένα από τα πιο όμορφα γήπεδα του κόσμου, χωρητικότητας 80 000 θεατών που εγκαινιάστηκε το 1926 και κατασκευάστηκε αποκλειστικά και μόνο για να φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου. Σε ανακαίνιση του 1956, η χωρητικότητα έφτασε τις 150.000, αλλά μειώθηκε, το 1985, μετά τα γεγονότα του Χέιζελ για λόγους ασφαλείας. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι αποτελεί την έδρα και των δύο παραδοσιακά αντίπαλων ομάδων της πόλης, της Ίντερ και της Μίλαν. Αρχικά ονομάστηκε San Siro, παίρνοντας το όνομα της περιοχής του Μιλάνου στην οποία βρίσκεται, αλλά 1980 μετονομάστηκε σε Τζιουζέπε Μεάτσα προς τιμήν του ομώνυμου παλαιού ποδοσφαιριστή των δύο ομάδων του Μιλάνου καθώς και της εθνικής Ιταλίας.
Allianz Stadium, Τορίνο. Το οικολογικό επίτευγμα.
Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο στην Ιταλία, το μυαλό μας πάει πριν από κάθε άλλη ομάδα στη Γιουβέντους, από τις πιο διάσημες ομάδες όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Το γήπεδο της Γιουβέντους, το Allianz Stadium εγκαινιάστηκε το 2011 και αντικατέστησε το θρυλικό Delle Alpi, το παλαιό στάδιο της ομάδας. Το όνομά του προφανώς προέρχεται από τη γνωστή Ασφαλιστική Εταιρία χορηγού του Σταδίου. Το στάδιο κατασκευάστηκε με έναν πρωτοποριακό τρόπο, ώστε να είναι οικολογικό προς το περιβάλλον, με τους κανονισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο και μεταξύ άλλων, δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, χρησιμοποιεί τηλεθέρμανση και εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια με φωτοβολταϊκά.
Allianz Arena, Μόναχο. Ένα γήπεδο για ποδόσφαιρο και… μπίρα.
Με το ίδιο όνομα χορηγού που έχει το γήπεδο της Γιουβέντους, εμφανίζεται και το Allianz Arena στο Μόναχο και το οποίο είναι η έδρα της Μπάγερν Μονάχου της πιο επιτυχημένης ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας, αλλά και της Μόναχο1860. Έχει χωρητικότητα 75.000 θεατών και όπως είναι φυσικό έχει φιλοξενήσει σπουδαία παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο η Μπάγερν συμμετέχει ανελλιπώς, όπως και τον τελικό της διοργάνωσης το 2011. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του. Χαρακτηριστικό της Allianz Arena είναι ότι εξωτερικά φωτίζεται με χρωματισμό ανάλογο με την γηπεδούχο ομάδα Στο στάδιο υπάρχουν οι μπουτίκ της Μπάγερν Μονάχου και της Μόναχο 1860. εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια, ενώ εδώ γίνεται και το περίφημο φεστιβάλ Octobefest.
Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα, Άμστερνταμ. Ένα γήπεδο με ένα μεγάλο όνομα.
Ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα στην Ευρώπη είναι το Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα στο Άμστερνταμ, έδρα του Άγιαξ από τις πιο ισχυρές και παραδοσιακές ομάδες της Ευρώπης και είναι λογικό να φέρει το όνομα του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε ποτέ η ομάδα και ενός από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες, διοργάνωση που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά στην Ολλανδία, για να εξελιχθεί σε έναν χώρο γενικών αθλημάτων. Εγκαινιάστηκε το 1996 είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο που συνδυάζουν εισελκόμενη οροφή και επίπεδο με γρασίδι. Η χωρητικότητά του είναι 54.990 θέσεις και εκτός από τον Άγιαξ, φιλοξενεί ακόμα και την ομάδα μπέιζμπολ Άμστερνταμ Αντμίραλς.
Arena Nationala, Βουκουρέστι. Ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής.
Αφήσαμε για το τέλος ένα στάδιο που δεν ανήκει στα five big πρωταθλήματα της Ευρώπης αλλά είναι από τα πιο πρόσφατα που κατασκευάστηκαν και που η ΟΥΕΦΑ έχει χαρακτηρίσει ως στάδιο 5 αστέρων. Πρόκειται για το Εθνικό Στάδιο Βουκουρεστίου, (Arena Nationala) ένα πραγματικό κόσμημα αρχιτεκτονικής που ζαλίζει με την ομορφιά του. Κατασκευάστηκε στη θέση του παλαιού γηπέδου που υπήρχε από το 1953 και κατεδαφίστηκε το 2008. Το 2012 φιλοξένησε τον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ. Έχει χωρητικότητα 55.600 θεατών και διαθέτει κινούμενη οροφή. Είναι η έδρα της Δυναμό Βουκουρεστίου, της Στεάουα και της Εθνικής Ομάδας της Ρουμανίας.