Μουσείο Μαστίχας, Χίος
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο στα Μαστιχοχώρια, στη Νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus var. Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα, η καλλιέργεια της οποίας είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO
Τα εκθέματα του Μουσείου αφορούν παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια, την ιστορία και τον πολιτισμό της μαστίχας και η παρουσίασή τους γίνεται μέσα από τη χρήση πολλαπλών εφαρμογών, βίντεο, μοντέλα και μηχανές εργοστασίου, ενώ παρέχεται και η εμπειρία στον επισκέπτη να περπατήσει μέσα σε έναν μαστιχώνα. Το Μουσείο ανήκει στο δίκτυο θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς.
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι)
821 02 Χίος
Τηλέφωνο: 22710 72212
Fax: 22710 72215
https://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Mastixas/to-mouseio.aspx
Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου, Σπάρτη
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη είναι ένα ακόμα μουσείο του Πολιτιστικού ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς που αναφέρεται στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
Στόχος του Μουσείου, σύμφωνα με το Ίδρυμα διαχείρισής του, είναι να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας, και γενικά με τον μεσογειακό χώρο. Η ελιά και το λάδι παρουσιάζονται εδώ από διαφορετικές οπτικές γωνιές: οικονομία, διατροφή και χρήσεις, θρησκευτική λατρεία, τέχνη και τεχνολογία.
Ο επισκέπτης μεταξύ άλλων θα δει τρία παλαιά ελαιοτριβεία και κινούμενες μακέτες που αναπαριστούν μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία.
Όθωνος-Αμαλίας 129
231 00 Σπάρτη
Τηλέφωνο: 27310 89315
Fax: 27310 89325
https://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Elias-Kai-Ellinikou-Ladiou/to-mouseio.aspx
Μουσείο, ο «Κόσμος του Ούζου», Πλωμάρι
Στη Μυτιλήνη την «πρωτεύουσα» του ούζου, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα Μουσείο με αναφορά στο εθνικό μας ποτό.
Το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου, που μετρά πάνω από 120 χρόνια ιστορίας, ίδρυσε στο Πλωμάρι, μέσα σε έναν υπέροχο ελαιώνα, το μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου».
Εδώ οι επισκέπτες μέσα από μια σημαντική συλλογή μουσειακών αντικειμένων, θα μάθουν τα πάντα για την ιστορία και την παραγωγή ούζου καθώς και γιατί το Πλωμάρι θεωρείται η πατρίδα του. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο αποστακτήριο, αλλά και να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία της απόσταξης που γίνεται με παραδοσιακό τρόπο σε 18 μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες.
Ακόμα, θα έρουν σε επαφή με τα κτήματα βιολογικής καλλιέργειας που καλλιεργείται ο γλυκάνισος, Λισβορίου, που θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο και δίνει το μοναδικό του άρωμα στο ούζο.
Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης
θέση Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι 81200, Λέσβος
Τηλ.: 22520 31450
www.ouzoplomari.gr
Μουσείο Αλατιού, Μεσολόγγι
Στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, εδώ και εκατοντάδες χρόνια λειτουργούν δύο αλυκές που παράγουν το 65% του ελληνικού αλατιού.Η πιο μεγάλη, η λεγόμενη Άσπρη Αλυκή, έχει έκταση 12.500 στρέμματα και είναι δημοσίου συμφέροντος. Η πιο μικρή, η λεγόμενη Αλυκή Τουρλίδος, έχει έκταση 1.700 στρεμμάτων και ανήκει στον δήμο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Στην καρδιά της Αλυκής Τουρλίδας, ο Πολιτιστικός κοινοφελής οργανισμός «Διέξοδος» αναπαλαίωσε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του 1930, ιδρύοντας το Μουσείο Αλατιού, μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας.
Στο μουσείο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας, τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία, να γνωρίσει τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων και της κοκκομετρίας τους και να πληροφορηθεί για τις ενεργείς και εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας. Επίσης θα θαυμάσει μια συλλογή από 1500 περίπου αλατιέρες από το 1800 μέχρι σήμερα.
Τουρλίδα, Μεσολόγγι, 302 00
Τηλ.: 26310 25293
Email: mouseioalatos@gmail.com
Μουσείο Μελιού και Μέλισσας, Ρόδος
Στο Μουσείο Μελιού και Μέλισσας στη Ρόδο, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών στις διαφανείς κυψέλες παρατήρησης, την παράδοση και την ιστορία της Μελισσοκομίας στη Ρόδο, και πώς παίρνουμε το μέλι από τη μέλισσα μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας. Ακόμα θα μάθει τα πάντα για τη μέλισσα και τα πολύτιμα προϊόντα της: μέλι, γύρη, κερί, πρόπολη και τον βασιλικό πολτό. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν εκπαιδευτικά παιχνίδια με τη βοήθεια ψηφιακών εκθεμάτων. Τέλος, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στον μελισσόκηπο και γνωρίσουν τα βότανα και άνθη της Ρόδου που επισκέπτονται οι μέλισσες, ενώ στο πρατήριο του Μουσείου μπορούν να δοκιμάσουν και να αγοράσουν φυσικά προϊόντα μέλισσας.
5ο χλμ. οδού Τσαΐρι- Αεροδρόμιο,
Παστίδα, 851 06, Ρόδος
Email: beemuseum@mel.gr
Βιομηχανικό μουσείο τομάτας «Δ. Νομικός» Σαντορίνη
Στη Σαντορίνη, στο παρελθόν δραστηριοποιείτο μεγάλος αριθμός εργοστασίων επεξεργασίας της τομάτας. Σε ένα από αυτά Το παλιό εργοστάσιο τομάτας Δ. Νομικός στη Βλυχάδα μετατράπηκε το 2014 σε σύγχρονο Βιομηχανικό Μουσείο για να προσφέρει στους επισκέπτες του μία αναδρομή στο παρελθόν, ακολουθώντας την πορεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής της μικρόκαρπης τομάτας. Στο Μουσείο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τις παραδοσιακές μεθόδους που ακολουθούνταν από τους ντοματοποιούς της Σαντορίνης, γνωρίζοντας παράλληλα την ιστορία του τόπου, των κατοίκων και των παραδόσεών τους.
Τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνουν μηχανές επεξεργασίας από το 1890, παλιά χειρόγραφα βιβλία του εργοστασίου, παλιά εργαλεία, τις πρώτες ετικέτες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις ανθρώπων που εργάστηκαν στο εργοστάσιο.
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»
Βλυχάδα, Σαντορίνη, Τηλ.: 22860 85141
Email: info@tomatomuseum.gr
Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία και από τις πιο ενημερωμένες προσπάθειες στον ελληνικό χώρο, αποτελεί το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, που στεγάζεται στο ομώνυμο οινοποιείο στο Παγγαίο της Μακεδονίας και είναι το επιστέγασμα της συλλογής του οινοποιού Βαγγέλη Γεροβασιλείου, όταν από το 1976 άρχισε, να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο.
Τα αποκτήματα του μουσείου με κριτήριο το ρόλο τους απαρτίζουν δύο μεγάλες συλλογές: τη συλλογή ανοιχτηριών, μπουκαλιών, αγγείων και αντικειμένων αρχαίου ελληνικού συμποσίου και τη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του '70, αριθμεί περισσότερα από 2600 αντικείμενα και είναι μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ανοιχτηριών στον κόσμο.
ktima Gerovassiliou, Επανομή 575 00
Τηλέφωνο: 2392 044567
Μουσείο Μανιταριών, Καλαμπάκα. Μετέωρα
Το Μουσείο Μανιταριών Μετεώρων στην Καλαμπάκα είναι μέρος του Μουσείου Φυσικής ιστορίας Μετεώρων. Η συλλογή του αποτελείται από γλυπτά μανιτάρια κατασκευασμένα ένα προς ένα, που διατηρούν ταυτόχρονα απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους. Τα περισσότερα παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Η παρουσίασή τους επίσης γίνεται με βάση το οικοσύστημα που φύεται το κάθε είδος (Οξιά, πεύκο, έλατο, δρυς, λιβάδι κ.λ.π.). Περπατώντας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον μπορείτε να συλλέξετε πληροφορίες και να γνωρίσετε ένα προς ένα τα μανιτάρια. Στον χώρο υπάρχουν επίσης εξαιρετικές τοιχογραφίες, που έχουν γίνει από ντόπιους ζωγράφους και γλύπτες, οι οποίες συνδέουν μύθους και παραδόσεις του λαού μας με τα μανιτάρια.
Πίνδου 46, TK 42200, Καλαμπάκα
Τηλ: 24320 24959 -2432024001
Email: info@meteoramuseum.gr
Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας
Το Μουσείο Άρτου, δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και είναι ένα μονογραφικό μουσείο, του οποίου το κεντρικό θέμα, ο άρτος, εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, κοινωνία, παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης, του κλίματος και της εξέλιξης της γεωργικής τεχνολογίας.
Τα εκθέματα ακολουθούν τα βήματα της σύγχρονης μουσειακής πολιτικής με σαφέστατο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Κάθε αντικείμενο αποκτά την ταυτότητά του και γίνεται μάρτυρας των δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας. Η πλούσια υπάρχουσα συλλογή του Λαογραφικού Συλλόγου "Η Δαδιώτικη Εστία", με οικιακά σκεύη, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, άρτους κ.α., αποτέλεσε τον πυρήνα των εκθεμάτων, που έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Λαογραφικός - Χορευτικός Σύλλογος Αμφίκλιας
“Η Δαδιώτικη Εστία”
Τηλέφωνο: 22340 23044
Email: breadmuseum22@gmail.com
Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής
Το Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”. Σκοπός του είναι η καταγραφή, μελέτη, διάσωση και παρουσίαση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας, καθώς επίσης και η διάδοσή της. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τα διατροφικά οφέλη της Μεσσηνιακής Διατροφής και την ένταξή της παράδοσης στο σύγχρονο τρόπο ζωής με στόχο την ευζωία και τη μακροζωία.
Οι παραδοσιακές συνταγές που παρουσιάζονται στο Μουσείο έχουν καταγραφεί από γενιά σε γενιά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσσηνιακής παράδοσης. Σημαντική παρουσία έχουν τα παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια τους κατοίκους της περιοχής.
Ε. Ο. Πύλου - Καλαμάτας
T: (+30) 27230 28353
E: info@cvf.gr