1. Γέφυρα stari most
Σημείο αναφοράς κατά τον εμφύλιο πόλεμο, η παλιά γέφυρα Stari Most πρωταγωνιστούσε στα δελτία ειδήσεων, όταν καταστράφηκε από τις κρατικές δυνάμεις και μαζί ένα μνημείο τυπικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής και εξαιρετικής μηχανικής, του 16ου αιώνα. Ευτυχώς αποκαταστάθηκε και ξαναχτίστηκε με τις ακριβείς αρχικές προδιαγραφές. Ενώνει τα δύο τμήματα της ιστορικής παλιά πόλης του Μόσταρ, που χωρίζονται από τον ποταμό Neretva. Από το 2005 είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
2. Παλιά Πόλη
Βέβαια θα ήταν άδικο για την ίδια την πόλη του Μόσταρ , αν επικεντρωνόταν κάποιος μόνο στη γέφυρα Stari Most. Η ίδια η πόλη και κυρίως η παλιά ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στους κατοίκους της, αλλά και στους επισκέπτες της με τους λιθόστρωτους δρόμους της που σας προσκαλούν με την ομορφιά τους και τα αμέτρητα μικρά καταστήματά τους για μια βόλτα και στις δύο πλευρές του ποταμού Νερέτβα. Για αυτό άλλωστε δεν θα δείτε ποτέ άδειους του δρόμους της παλιάς πόλης, αλλά αντίθετα να σφύζουν από ζωή όλες τις ώρες!
3. Παλιό Παζάρι Kujundžiluk
Αν βρεθείτε στο Μόσταρ είναι σχεδόν αδύνατο να μην επισκευτείτε την πιο γοητευτική του γωνιά, Το Παλιό Παζάρι Kujundžiluk, ένα από τα παλαιότερα μέρη της πόλης. Το Παζάρι με τα λιθόστρωτα δρομάκια του, χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και καποτε διέθετε πάνω από 500 εργαστήρια. Σήμερα αποτελεί ένα πολύχρωμο, ανατολίτικο παζάρι σε ευρωπαϊκή χώρα που μπορείς να βρεις αμέτρητα αναμνηστικά δώρα, αλλά και να απολαύσεις μια υπέροχη βόλτα.
4. Τζαμί Koski Mehmed Pasha
Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα τζαμιά στην πόλη από το οποίο έχει κανείς την καλύτερη θέα στη γέφυρα Stari Most, καθώς βρίσκεται στα βράχια του ποταμού Νερέτβα, στο κέντρο της πόλης. Το τζαμί χτίστηκε στις αρχές του 1600 από τους Οθωμανούς και είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι που αντιπροσωπεύει την κλασική οθωμανική αρχιτεκτονική στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο Mehmed Koskija, ο ιδρυτής του τζαμιού, ήταν ο χρονικογράφος του μεγάλου βεζίρη Lala Mehmed Sokolovic.
5. Στριμμένη Γέφυρα (Kriva Cuprija)
Τριάντα μέτρα δυτικά από τη γέφυρα του stari Most, βρίσκεται μια μικρή πέτρινη γέφυρα και είναι είναι η παλαιότερη μονότοξη γέφυρα στο Μόσταρ, που χτίστηκε το 1558 κατά την Οθωμανική κυριαρχία. Αποτελεί μινιατούρα της Stari Most, αλλά επειδή είναι προγενέστερη, θεωρείται ότι αποτέλεσε τη δοκιμή για την κατασκευή της διάσημης γειτόνισάς της. Πρόκειται για τη Στριμμένη Γέφυρα (Kriva Cuprija), ένα πολύ πιο ήσυχο μέρος για να καθίσετε και να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό γεύμα σε ένα από τα κοντινά εστιατόρια. έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Μνημείο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την KONS και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
6. Καταρράκτες Kravice
Αν θέλετε να βγείτε μια βόλτα έξω από το Μόσταρ, το ιδανικό σημείο που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι η πόλη Kravice, νότια του Μόσταρ σε κοντινή απόσταση, στην οποία θα θαυμάσετε τους ομώνυμους καταρράκτες. Ένα σχετικά άγνωστο αξιοθέατο, χωρίς μεγάλη προσέλευση πλήθους, που μπορε΄’ιτε να απολαύσετε με όλη την ησυχία σας. Το καλοκαίρι μάλιστα, μπορείτε να κολυμπήσετε, ακριβώς κάτω από τους καταρράκτες, απολαμβάνοντας μια συναρπαστική εμπειρία.
7. Μοναστήρι tekila στο Blagaj
Αν θέλετε να απολαύσετε ένα ρομαντικό γεύμα σε ένα γραφικό περιβάλλον, μην παραξενευτείτε, αν σας προτείνουν το περίφημο Μοναστήρι tekila, στο χωριό Blagai, σε μικρή απόσταση από το Μόσταρ. Το Μοναστήρι που φιλοξενεί αυτό το εστιατόριοιδρύθηκε από μοναχούς των Δερβών τον 16ο αιώνα και βρίσκεται στους πρόποδες ενός γκρεμού αποτελώντας παράδειγμα της κλασικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής.
8. Σεβτζάν Σεχατζίν Χαμάμ
Ένα ακόμα από τα πολλά δείγματα της κλασικής Οθωμανικής αρχιτεκτονικής που συναντάει κανείς στο Μόσταρ είναι το τουρκικό χαμάμ Σεβτζάν Σεχατζίν Χαμάμ που χτίστηκε προς το τέλος του 16ου, αρχές 17ου αιώνα. Είναι το μοναδικό σε όλη την Ερζεγοβίνη και δεν έχει παράθυρα, προκειμένου να προστατεύει τους πελάτες από αδιάκριτα βλέμματα, ενώ το φως μπαίνει στα δωμάτια από σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί γυαλιά πάνω στους τρούλους. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.
9. Ο Πύργος του Ρολογιού (Σάατ Κούλα)
Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης του Μόσταρ είναι ο πύργος του Ρολογιού (Σάατ Κούλα). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χτίστηκε το 1630 από τη Φατίμα Σαρίκ, η γυναίκα του Ιμπραήμ Σαρίκ και έχει ύψος 15 μέτρων. Ο μηχανισμός του ήρθε ουγγρική πόλη Szeged Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπέστη πολλές καταστροφές και αναστηλώθηκε το 1999.
10. Μοναστήρι των Φραγκισκανών
Το καθολικό μοναστήρι των Φραγκισκανών Με εκκλησία αφιερωμένη στους Αγίους Πέτρο και Παύλο, είναι ένα από τα τελευταία μνημεία που κατασκευάστηκαν στο Μόσταρ προς στο τέλος της οθωμανικής περιόδου το 1866 και αντιπροσωπεύει την παράδοση του καθολικισμού στην περιοχή. Το μοναστήρι διαθέτει εξαιρετική βιβλιοθήκη με 50.000 τόμους, καθώς και αρχεία με 536 χειρόγραφα σε διάφορες γλώσσες. Το 1894 χτίστηκε νέο μοναστήρι που θεωρήθηκε το πιο συμπαγές κτίσμα της πόλης, το οποίο όμως επίσης καταστράφηκε στη διάρκεια του πολέμου, αλλά σήμερα έχει πλήρως αποκατασταθεί.