ΝΕΜΕΑ: ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟΥ.
Η ζώνη ΠΟΠ της Νεμέας είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και περιλαμβάνει 17 χωριά και 32.000 στρέμματα αμπελώνα με κύρια ποικιλία το αγιωργίτικο από το οποίο παράγεται το κρασί ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ
Η ζώνη της Νεμέας τα τελευταία χρόνια είναι ο πιο γρήγορα ανερχόμενη περιοχή σε ότι αφορά στην ανάπτυξη του οινικού τουρισμού.
Η κοντινή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, οι εξαιρετικά εκτεταμένοι καταπράσινοι αμπελώνες, τα περισσότερα από 40 οργανωμένα οινοποιεία, οι εναλλακτικές τουριστικές ευκαιρίες, αλλά κυρίως η προσθήκη νέων υποδομών στη διαμονή και την εστίαση που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, έκαναν τη Νεμέα έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς σε όλα τα Βαλκάνια.Στα επισκέψιμα οινοποιεία μπορείτε να απολαύσετε δραστηριότητες που αφορούν στο κρασί, όπως γαστρονομικές απολαύσεις ειδικά για σας, περιηγήσεις ή εξερευνήσεις στους αμπελώνες, καθώς και τη διαδικασία παραγωγής κρασιού, αλλά και να προμηθευτείτε ιδιαίτερα κρασιά σε ελκυστικές τιμές.
Γνωστά οινοποιεία στην περιοχή είναι τα κτήματα ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΠΑΛΥΒΟΥ, ΣΚΟΥΡΑ, τα οινοποιεία ΣΕΜΕΛΗ, ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΛΑΥΚΙΩΤΗ, ΛΑΝΤΙΔΗ κ.ά
Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιδιαίτερα εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Νεμέα με το Μουσείο και το Αρχαίο στάδιο, όπου την αρχαιότητα τελούντο οι πανελλήνιοι αγώνες Νέμεια, καθώς και κοντινές εμβληματικούς προορισμούς, όπως οι Μυκήνες ή το Ναύπλιο.
ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ: ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟΥ.
Η Μαντίνεια, γνωστή ως Μαντινεία ήταν αρχαία πόλη της Αρκαδίας την οποία μνημονεύει και ο Όμηρος ως τερπνή χώρα ("Μαντινέη ερατινέη"). Βρίσκεται πολύ κοντά στην Τρίπολη και ο μεγαλύτερος οικισμός στην περιοχή είναι η Νεστάνη
Το όνομα Μαντινεία σήμερα, χαρακτηρίζει την περιοχή αλλά αποτελεί και Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το κρασί που παράγεται στους αμπελώνες της ζώνης από τη λευκή ποικιλία Μοσχοφίλερο. Εδώ 13 οινοποιεία της περιοχής κάτω από τον τίτλο The Mantinians έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία συμβάλουν στην περαιτέρω ανάδειξη, προβολή και διαφύλαξη της πολύπλευρης Μαντινείας και των οίνων της. Ανάμεσά τους τα κτήματα Σπυρόπουλου και Τσέλεπου και τα οινοποιεία Juliet & Romeo, Novus (Νασιάκος) Μπουτάρη κ.ά.
Και εδώ όπως και στη Νεμέα το οινικό ταξίδι μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το αρχαίο θέατρο των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων (4ος/3ος αιώνας π.Χ.), το Βουλευτήριο, Λείψανα της αρχαίας Αγοράς, κι ένα λουτρικό συγκρότημα των ρωμαϊκών χρόνων
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΤΟ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ" ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ VINSANTO.
Η Σαντορίνη δεν χρειάζεται συστάσεις ως τουριστικός προορισμός, αφού είναι ένα από τα πιο διάσημα παγκοσμίως τουριστικά τοπόσημα. Εκτός από όλες τις άλλες ομορφιές και τα αξιοθέατα που τη χαρακτηρίζουν είναι ένας από τους πιο σπουδαίους οινικούς προορισμός με την ποικιλία Ασύρτικο ΠΟΠ Σαντορίνη να δίνει τα πιο επιτυχημένα ίσως ελληνικά κρασιά που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τη Νεμέα, με το Αγιωργίτικο, τη Μαντινεία με το μοσχοφίλερο και τη Νάουσαμε το ξινόμαυρο θεωρούνται οι 4 πρεσβευτές του ελληνικού ποιοτικού κρασιού στο εξωτερικό. Το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού είναι η καλύτερη προίκα όχι μόνο για το ασύρτικο, αλλά και για ονομαστά κρασιά, όπως το νυχτέρι, το αθήρι, αλλά και το σπουδαίο γλυκό vinsanto.
Τα πιο γνωστά οινοποιεία που θα συναντήσετε στη Σαντορίνη είναι τα κτήματα Σιγάλα και Αργυρού και τα οινοποιεία Γαβαλά, Χατζηδάκη, Γαία, Μπουτάρη, Καραμολέγκου, Santo wines κ.ά.
ΝΑΟΥΣΑ: ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ.
Στη Νάουσα, στις πλαγιές του Βερμίου, σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάγλυφο τοπίο, περίπου 6.000 – 6.500 στρέμματα φυτεμένα με την ποικιλία ξινόμαυρο δημιουργούν τον πιο ενδιαφέροντα αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας και φυσικά τους ταννικούς οίνους ΠΟΠ Νάουσα. Το ορεινό φυσικό τοπίο του Βερμίου, σε συνδυασμό με τον κάμπο γεμάτο με ροδακινές, επίσης ένα ΠΟΠ προϊόν, καθώς και τα πολλά νερά της περιοχής, κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό ένα οινικό ταξίδι στην περιοχή.
Μετά την αποβιομηχάνιση της Νάουσας, με την παύση λειτουργίας των κλωστοϋφαντουργείων, ο αμπελώνας και τα 20 επισκέψιμα οινοποιεία αποτελούν την οικονομική ευκαιρία της περιοχής, η οποία καταλαμβάνει πλέον σημαντική θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.
Τα πιο γνωστά οινοποιεία είναι τα κτήματα Κυρ Γιάννη, Φουντή, Χρυσοχόου, Κελεσίδη, Διαμαντάκου, οι αμπελώνες Θυμιόπουλου και τα οινοποιεία Δαλαμάρα, Vaeni Naoussa κ.ά.
ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ: ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
Το Αμύνταιο, άλλη μια περιοχή που κυριαρχεί το ξινόμαυρο, δίνοντας τα κρασιά ΠΟΠ Αμύνταιο, μπορεί να αποδειχτεί μια από τις πιο πλούσιες και ενδιαφέρουσες οινικές διαδρομές στη Βόρεια Ελλάδα, αφού μπορεί να συνδυαστεί με ένα πλήθος από αξιοθέατα και δραστηριότητες. Που να πρωτοπάει κανείς όταν δεν βρίσκεται σε έναν αμπελώνα ή ένα οινοποιείο; Στη Λίμνη Βεγορίτιδα και τη λίμνη Πετρών; Στον Άγιο Αθανάσιο και στο Καϊμακτσαλάν για σκι; Στην επίσης κοντινή Γουμένισα έναν άλλο ΠΟΠ αμπελότοπο του ξινόμαυρου; Στο Ξινό Νερό με το διάσημο ανθρακούχο φυσικό νερό του και το εμβληματικό εστιατόριο Κοντοσώρος; Στο Νυμφαίο, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας;
Τα πιο γνωστά οινοποιεία στο Αμύνταιο είναι το Κτήμα Κυρ Γιάννη, το Κτήμα Άλφα και το οινοποιείο ΕΑΣ Αμυνταίου. Και στη Γουμένισσα το Μικρό Κτήμα Τίτος και τα οινοποιεία Αϊδαρίνη και Χατζηβαρύτη
ΖΙΤΣΑ, ΜΕΤΣΟΒΟ: ΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.
Την Ήπειρο την επισκέπτεσαι για τους ορεινούς όγκους της, τα πέτρινα στολίδια της στα Ζαγοροχώρια και τα Κατσανοχώρια και τα ποτάμια της με τα περίφημα τοξωτά γεφύρια.
Η Ήπειρος όμως διαθέτει και έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δρόμους του κρασιού, δίνοντας την ευκαιρία να επισκεφτεί κάποιος τους αμπελώνες της Ζίτσας με ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού, όπως η Νεμπίνα Ζίτσα, αφρώδες ΠΟΠ λευκό κρασί
Η Ζίτσα είναι χωριό του Νομού Ιωαννίνων κτισμένη σε ημιορεινή θέση στην αριστερή όχθη του ποταμού Καλαμά, βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά των Ιωαννίνων.
Τα πιο γνωστά οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι τα Γκλίναβος και Zoinos.
Πριν φύγουμε όμωςαπό την Ήπειρο, ας γνωρίσουμε και τους αμπελώνες του Μετσόβου
από τους πιο ορεινούς της Ελλάδας σε υψόμετροαπό 950 ως 1050 μέτρα στο Γινιέτς που στα βλάχικα σημαίνει αμπελότοπος στις πλαγιές της Πίνδου. Εδώ καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir και Traminer, Βλάχικο, Syrah καθώς και λιγότερο γνωστές γηγενείς ποικιλίες τις περιοχής όπως η Γκουντάμπα, η Βλαχαβόνα και η Πυκνoάσσα. Το πιο γνωσρό οινοποιείο της περιοχής είναι το Κατώγι Αβέρωφ που αποτελεί και οινοτουριστικό κατάλυμα
ΠΑΓΓΑΙΟ: ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
Όταν αναφερόμαστε στους Αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας, εκτός από τη Νάουσα, το Αμύνταιο και τη Γουμένισσα, δεν μπορούμε να μη σταθούμε και στους αμπελώνες της ζώνης ΠΓΕ (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης) Παγγαίου, στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, στο ανατολικό άκρο της Μακεδονίας. Το όρος Παγγαίο, με τα όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα στη χημική σύσταση του εδάφους του, είναι το «μαγικό» συστατικό, στο οποίο οφείλεται η παράγωγη εξαιρετικής ποιότητας κρασιού, με διεθνή αναγνώριση. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται σήμερα ορισμένες από τις καλύτερα οργανωμένες και πιο ανταγωνιστικές οινοποιητικές μονάδες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που περιβάλλονται από χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων διαφόρων ποικιλιών. Στην περιοχή μεταξύ άλλων θα συναντήσετε τα οινοποιεία Βιβλία Χώρα του Γεροβασιλείου, τα οινοποιεία Κώστα και Νίκου Λαζαρίδη
ΚΡΗΤΗ: ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.
Μιλώντας για οινικές διαδρομές στην Ελλάδα, δεν γίνεται να μην κατηφορίσουμε στο χάρτη για να συναντήσουμε την Κρήτη. Ο κρητικός αμπελώνας με ιστορία 4.000 χρόνων, καταλαμβάνει σήμερα την Τρίτη θέση στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, διαθέτοντας περίπου το 13% της συνολικής έκτασης των αμπελιών στην Ελλάδα, με πολλά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, στο Ηράκλειο, τις Αρχάνες, τα Πεζά, τις Δαφνές και τη Σητεία. Οι γηγενείς ποικιλίες του Κρητικού αμπελώνα, Βηλιάνα, Βιδιανό, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Λιάτικο, Μοσχάτο Σπίνας κ,ά, το ανάγλυφο της κρητικής γης, αλλά και η συσσωρευμένη πείρα των αμπελουργών και οινοποιών αποδίδουν τοπικά κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αποκαλύπτουν μια ξεχωριστή ποιότητα.
Τα πάρα πολλά οργανωμένα οινοποιεία σε όλη την Κρήτη, συνεταιρισμοί και ιδιώτες συνθέτουν ένα ελκυστικό και ενδιαφέρον μωσαϊκό από εκατοντάδες ετικέτες κρασιών.
Τα οινοποιεία αυτά, επισκέψιμα τα περισσότερα, προσφέρουν ευκαιρίες για οργανωμένο οινικό τουρισμό, χαρίζοντας στους επισκέπτες, μια μοναδική εμπειρία μέσα από γευσιγνωσίες και εκδηλώσεις, γνώσεις σε συνδυασμό με τα φημισμένα κρητικά εδέσματα που συνοδεύουν το κρασί.
ΣΑΜΟΣ: ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ.
Αν θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τα νησιά του Αιγαίου στις οινικές διαδρομές μας θα ήταν άδικο να σταθούμε μόνο στη Σαντορίνη και να αγνοήσουμε τη Σάμο. Άλλωστε το σαμιώτικο κρασί, από μοσχάτο σταφύλι είναι καταγεγραμμένο στην ελληνική μυθολογία και ιστορία, αλλά και τη λογοτεχνία από τα Ομηρικά έπη μέχρι σήμερα. Η Σάμος είναι συνδεδεμένη με τα φυσικά, γλυκά επιδόρπια κρασιά που ανταγωνίζονται επάξια τα αντίστοιχα του παγκόσμιου αμπελώνα
Εντυπωσιακή είναι μια επίσκεψη στους αμπελώνες του νησιού, οι οποίοι φυτεμένοι σε πεζούλες σε υψόμετρο 900 μέτρων παρουσιάζουν ένα σπάνιο θέαμα. Και εδώ μια επίσκεψη στα οινοποιεία του νησιού μπορεί να συνδυαστεί με πλήθος δραστηριοτήτων, όπως επισκέψεις στους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και κολύμπι και θαλάσσια σπορ στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.
Στη Σάμο δραστηριοποιούνται 7 οινοποιεία με μεγαλύτερα τα δύο του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ)
ΑΤΤΙΚΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΚΙΩΤΙΚΗ ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΑ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ.
Αν βρίσκεστε στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, στην Αθήνα και θέλετε να κάνετε ένα οινικό ταξίδι, δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε και πολύ. Η μεγάλη αστική ανάπτυξη μας κάνει να ξεχνάμε πως η Αττική υπήρξε και παραμένει το μεγαλύτερο αμπελοτόπι της Ελλάδας, το οποίο ευνοούν το μεσογειακό κλίμα, η ηλιοφάνεια και οι ήπιοι χειμώνες. Αγγίζει τα 65.000 στρέμματα με το 80% να καλύπτονται από λευκές ποικιλίες με κυριότερη το Σαββατιανό. Το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα βρίσκεται στην Ανατολική Αττική στα Μεσόγεια.
Από τις ταβέρνες της Πλάκας και της παλιάς Αθήνας και την πλακιώτικη ρετσίνα που έκαναν γνωστό το κρασί των Μεσογείων μέχρι σήμερα ο Αττικός αμπελώνας αντιστέκεται,σ την οικοδόμηση και εκσυγχρονίζεται.
Τα πιο γνωστά επισκέψιμα οινοποιεία είναι του Παπαγιαννάκου στο Μαρκόπουλο, ένα πρότυπο βιοκλιματικό κτίριο, της Ρωξάνης Μάτσα, οι αμπελώνες Μάρκου και Φράγκου, η Οινότρια στο Καπανδρίτι και το εμβληματικό κτήμα Κοκκοτού στη Δροσιά
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: ΡΟΜΠ… ΟΛΑ Η ΤΙΠΟΤΑ.
Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε την αναφορά μας στις οινικές διαδρομές του ελληνικού αμπελώνα, αφήνοντας παραπονεμένα τα νησιά του Ιονίου. Και εδώ αν ταξιδέψετε στην Κέρκυρα θα αναζητήσετε την τοπική ποικιλία με το παράξενο όνομα Κακοτρύγι, αλλά στη Ζάκυνθο τη Βερντέα, αγαπημενο κρασί του Διονυσίου Σολωμού. Όμως αν πρέπει να σταθούμε κάπου περισσότερο είναι η Κεφαλονιά, η οποία εκτός από τις γοητευτικές παραλίες και την καταπράσινη ενδοχώρα διαθέτει και έναν από τους πιο δυναμικούς αμπελώνες στην Ελλάδα. Η ΠΟΠ Ρομπόλα είναι η πιο δυνατή φωνή που προβάλλει στην Ελλάδα και το εξωτερικό το κεφαλονίτικο κρασί, όμως η Κεφαλονιά διαθέτει και άλλα λευκά διαμάντια, όπως το Βοστιλίδι, το σπάνιο Ζακυνθινό και το ευωδιαστό Μοσχάτο, αλλά και μια ιδιαίτερη Μαυροδάφνη, τα οποία χαρίζουν ξηρές αλλά και ιδιαίτερες γλυκές εκδοχές. Τα πιο γνωστά οινοποιεία στην Κεφαλονιά είναι το Gentilini, το Divini Wines, τα κτήματα Χαριτάτου, Φοίβος κ.ά.