Η κολομβιανή κουζίνα είναι μια σύνθεση των γαστρονομικών παραδόσεων των έξι κύριων περιοχών της Κολομβίας (Ειρηνικός, Αμαζόνιος, Άνδεις, Ορινόκο, Καραϊβική και Νησιωτική). Η κολομβιανή κουζίνα ποικίλλει ανά περιοχή και επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις αυτόχθονες κουζίνες της Κολομβίας, της Ισπανίας και της Αφρικής, με ελαφρά αραβική επιρροή σε ορισμένες περιοχές. Επιπλέον, όντας μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ποικιλία διαθέσιμων συστατικών ανάλογα με την περιοχή.
Αν όμως θέλετε να δοκιμάσετε το εμβληματικό πιάτο της Κολομβίας που μπορείτε μάλιστα να το βρείτε και στο δρόμο, ως street food, θα προτιμήσετε τις arepas. Πρόκειται για μικρές πίτες φτιαγμένες από προμαγειρεμένο αλεύρι καλαμποκιού, οι οποίες ψήνονται ή τηγανίζονται και στη συνέχεια γεμίζονται με ότι μπορείτε να φανταστείτε: κοτόπουλο, κρέας, λαχανικά, σαλάτες, αλλαντικά αβοκάντο κ.λπ. Τρώγονται επίσης και σκέτες σαν ψωμί συνοδεύοντας οποιοδήποτε φαγητό.