Το καλό θριαμβεύει επί του κακού Το Χόλι πήρε το όνομά του από τη Χολίκα, τη δαιμονισμένη αδελφή του κακού βασιλιά Χιρανιακασίπου στην ινδουιστική μυθολογία. Όπως λέει η ιστορία, ο κακός βασιλιάς προσπάθησε να απαγορεύσει στον γιο του Πραχλάντ να λατρεύει έναν από τους Ινδουιστές θεούς, τον Βίσνου, αλλά ο Πραχλάντ επέμενε. Έτσι, ο βασιλιάς διέταξε αυτόν και την Χολίκα, που είχε ανοσία στη φωτιά, να καθίσουν στην πυρά μιας ξύλινη κατασκευής. Όταν οι φλόγες έφτασαν, η Χολίκα κάηκε μέχρι θανάτου, παρά την ασυλία της στη φωτιά, και ως εκ θαύματος ο Πραχλάντ επιβίωσε επειδή ζήτησε τη βοήθεια του Λόρδου Βίσνου. Έτσι, οι εορτασμοί του Χόλι χρησιμεύουν ως υπενθύμιση του θριάμβου του καλού έναντι του κακού, αντανακλώντας την ινδουιστική πεποίθηση ότι η πίστη και η αφοσίωση οδηγούν στη σωτηρία.
Η διασκέδαση ξεκινά από νωρίς Το πολύχρωμο πάρτι αποτελεί μόνο ένα μέρος του Χόλι. Το προηγούμενο βράδυ, στο Χολίκα Ντάχαν (το βράδυ των πυρκαγιών), οι συμμετέχοντες βάζουν φωτιά σε ένα συμβολικό ομοίωμα για να τιμήσουν τον θάνατο της δαίμονα Χολίκα. Ο κόσμος ρίχνει τη διάσημη, χρωματιστή πούδρα τη δεύτερη και πιο διάσημη ημέρα του φεστιβάλ. Οι άνθρωποι προμηθευονται πολύ νωρίτερα με τη σκόνη έτσι ώστε τα παιδιά να προετοιμαστούν και να εξασκηθούν με ενθουσιασμό στον στόχο τους.
Χορταστικό φαγητό Οικογένειες σε όλη την Ινδία προετοιμάζουν με αγάπη το γκουτζίγια, ένα γλυκό που μοιάζει με ζυμαρικά και είναι γεμάτο με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς από κάρδαμο. Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές, αλλά οι κοινές γεμίσεις περιλαμβάνουν φιστίκια, κάσιους, καρύδα και σταφίδες, που όλοι απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια του φλογερού Χολίκα Ντάχαν.
Πρόποση με μιλκσεικ κάνναβης Μερικοί άνθρωποι γιορτάζουν το Χόλι με ένα μπανγκ στο χέρι. Πρόκειται για ένα γαλακτώδες ρόφημα αναμεμειγμένο με μια πάστα από ανθούς και φύλλα κάνναβης που καλλιεργούνται ψηλά στα Ιμαλάια. Αυτό το μιλκσέικ κάνναβης, που καταναλώνεται για 3.000 χρόνια, συνδέεται μυθολογικά με τον πανίσχυρο θεό μοναχών Σίβα και πωλείται σε κρατικά σχετικά καταστήματα.
Γιατί η βαφή; Ο θρύλος λέει ότι ο Κρίσνα επειδή είχε καταραστεί με μπλε δέρμα από έναν δαίμονα, ανησυχούσε ότι η ανοιχτόχρωμη σύζυγός του, Ράντα, δεν θα τον αγαπούσε πλέον. Όταν παραπονέθηκε στη μητέρα του Γιασόντα, εκείνη του απάντησε περιπαιχτικά να βάψει το πρόσωπό της Ράντα όποιο χρώμα επιθυμούσε, κι έτσι έκανε. Οι ιπτάμενες πολύχρωμες χρωστικές ουσίες, που ονομάζονται γκουλάλ, θυμίζουν την ιστορία του.
Σημασία χρωμάτων Τα χρώματα, πέρα από το να ζωγραφίζουν μια όμορφη εικόνα, διατηρούν μια κρυμμένη και ιδιαίτερη σημασιολογία. Το κόκκινο συμβολίζει την αγάπη, τη γονιμότητα και το γάμο, το πράσινο τα νέα ξεκινήματα, ενώ το μπλε αντιπροσωπεύει τον Κρίσνα.
Συμμετοχή στη διασκέδαση Το φεστιβάλ Χόλι γιορτάζεται σε ολόκληρη την Ινδία με διαφορετικές παραδόσεις σε κάθε περιοχή. Γενικά, ο εορτασμός του Χόλι στη Βόρεια Ινδία, στο Χρυσό Τρίγωνο του Δελχί, της Άγκρα και της Τζαϊπούρ, είναι πιο ζωντανός από ότι στο νότιο τμήμα της Ινδίας, το οποίο επικεντρώνεται στη θρησκεία και τις τελετουργίες του ναού. Συγκεκριμένα στην περιοχή Μπράτζ, οι εορτασμοί μπορεί να διαρκέσουν έως και 16 ημέρες.
Εμπιστευτείτε την πολυετή εμπειρία της Manessis Travel σε μακρινά εξωτικά ταξίδια με groups στην Ασία ή ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί την πιο tailor-made ταξιδιωτική εμπειρία που θα προσωποποιήσει απόλυτα την απόδραση που πάντα ονειρευόσασταν.