3, 4 ημέρες με πούλμαν σε Πύλη Τρικάλων - Πέτρινο γεφύρι Αγίου Βησσαρίωνα - Ελάτη - Καλαμπάκα - Μετέωρα (Ι.Μ. Αγ. Στεφάνου) - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών - Τρίκαλα - Μέτσοβο - Λίμνη Πλαστήρα. Διαμονή στο AMALIA KALAMBAKA 4*. Μπουφέ πρόγευμα και δείπνο στο ξενοδοχείο καθημερινά (ημιδιατροφή).
Αναχώρηση από Αθήνα στις 07:00 και με ενδιάμεσες στάσεις κατευθυνόμαστε προς το χωριό Πύλη Τρικάλων. Εκεί βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία Πόρτα Παναγιά του 12ου αιώνα που φαντάζει η πύλη που ενώνει το χθες με το σήμερα. Λίγα μέτρα παρακάτω το πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα που κάποτε ένωσε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Μετά από τις απαραίτητες φωτογραφίες συνεχίζουμε για την Ελάτη, με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τους ξενώνες. Χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο, παρέχει στον επισκέπτη ένα μοναδικού κάλους φυσικό περιβάλλον και ανεπανάληπτες για τις παραδοσιακές τους γεύσεις, ταβέρνες. Χρόνος ελεύθερος για καφέ και γεύμα (έξοδα ατομικά) Αργότερα το απόγευμα, εγκατάσταση στο Αmalia Kalambaka 4* και τo βράδυ δείπνο.
Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και ανάβαση, με κατάνυξη στους μεγαλειώδεις μοναστηριακούς βράχους των Μετεώρων θαυμάζοντας το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco από το 1988. Επίσκεψη σε ένα από τα έξι μοναστήρια που συνεχίζουν να είναι ενεργά στα Μετέωρα, την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου. Ο βράχος της μονής του Αγίου Στεφάνου κατοικήθηκε από μοναχούς στα τέλη του 12ου αι. Η κτηριακή συγκρότηση της μονής που ιδρύθηκε το 14ο αι. ολοκληρώθηκε στο 15ο και 16ο αι. Συνεχίζουμε για το μουσείο φυσικής ιστορίας και μανιταριών (έξοδα ατομικά) στην Καλαμπάκα με μοναδικά εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή. Το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 350 είδη ζώων και 250 από τα κυριότερα είδη μανιταριών. Στο πωλητήριο του μουσείου μπορείτε να βρείτε μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων μανιταριών και τρούφας. Επόμενος προορισμός μας η «έξυπνη» πόλη των Τρικάλων, όπως χαρακτηρίζεται λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών. Θα επισκεφθούμε το τέμενος Οσμάν Σάχ ή Κουρσούμ τζαμί (Μολυβένιο τζαμί-16ος αι.) όπου συνήθως φιλοξενούνται διάφορες περιοδικές εκθέσεις. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο έρευνας – μουσείο Τσιτσάνη που λειτουργεί στο κτήριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων. Θα διασχίσουμε την πανέμορφη κεντρική γέφυρα κατασκευασμένη το 1886, σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης. Θα περπατήσουμε στην παραδοσιακή γειτονιά Βαρούσι και στα Παλιά μανάβικα, η συνοικία που φιλοξενεί τα περισσότερα εστιατόρια της πόλης αλλά και την τρισδιάστατη τοιχογραφία 150 τ.μ. που απεικονίζει σκηνές από την καθημερινότητα της πόλης αλλά και τον Βασίλη Τσιτσάνη να παίζει το μπουζούκι του στο μπαλκόνι. Χρόνος ελεύθερος για καφέ και γεύμα (έξοδα ατομικά) Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και το βράδυ δείπνο.
Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και εκδρομή στο γραφικό και πανέμορφο Μέτσοβο (καιρού επιτρέποντος). Χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.156 μ. βρίσκεται σε μια από τις ψηλότερες βουνοκορφές της Πίνδου, στο μεταίχμιο των ορίων της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας με πληθυσμό γύρω στους 6.000 κατοίκους. Η πρόοδος που σημειώθηκε στο Μέτσοβο οφείλεται στους πολλούς ευεργέτες που ανέδειξε η πόλη, οι οποίοι με τα πλούσια κληροδοτήματα που άφησαν, το στήριξαν οικονομικά. Ξεκινώντας από την πλατεία με το τεράστιο πλάτανο και το άγαλμα με τις αρκούδες, θα επισκεφθούμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1730 από μετσοβίτες ξυλογλύππτες. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα στα μαγαζιά με τα ξυλόγλυπτα, τα υφαντά, τα τυριά και τα άλλα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής αλλά και γεύμα στις παραδοσιακές ταβέρνες (έξοδα ατομικά). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ συνοδευόμενες από ντόπιο κρασί και τσίπουρο. Επιστροφή αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο και το βράδυ δείπνο.
Πλούσιο μπουφέ πρόγευμα και ξεκινάμε για την “Γούρνα της Βαβάς” όπως ονομαζόταν τα πολύ παλιά χρόνια η Λίμνη Πλαστήρα. Ανάβλυζε το νερό και τα γύρω ποτάμια και οι χείμαρροι τη βοηθούσαν να γεμίζει τον “παππού” Μέγδοβα. Η λίμνη, αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας που συνέλαβε το 1935 ο Νικόλαος Πλαστήρας. Η μεγάλη αυτή τεχνητή λίμνη του Ταυρωπού, με τις δαντελωτές δασοσκέπαστες όχθες της, είναι κατάληξη ποταμιών που ξεκινούν από τις βουνοκορφές και δημιουργούν ένα μαγικό κόσμο από ιτιές, πλατάνια και σκλήθρα. Πρώτη μας στάση για προσκύνημα στην Ι.Μ.Κορώνης όπου η ιστορία της αρχίζει τον 12ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1123 όταν βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορώνης. Συνεχίζουμε για να δούμε από κοντά το Φράγμα του Ταυρωπού. Μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή, ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης, το Φράγμα μήκους 220μ. που έχει δημιουργηθεί, συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού, που κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησε τη λίμνη Πλαστήρα. Σήμερα αποτελεί ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψει κανείς τη λίμνη, αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος που βουτά σε βάθος 83μ., κάθετα ανάμεσα στα βράχια. Εδώ ντόπιοι παραγωγοί θα σας προσφέρουν σουβενίρ αλλά και διάφορα τοπικά προϊόντα. Τελευταία μας στάση η πλαζ Λαμπερού, δίπλα στην λίμνη να απολαύσουμε σαρακοστιανούς μεζέδες (έξοδα ατομικά) και να πετάξουμε τον χαρταετό μας. Επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις.
O εκάστοτε φόρος διαμονής ανά δωμάτιο/διανυκτέρευση (τέλος ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση), θα πρέπει να πληρωθεί απευθείας στο ξενοδοχείο.